Politiek22 sep '16 22:49Aangepast op 27 sep '16 14:09

Lees terug: Algemene Beschouwingen

Auteur: Judith Laanen

Premier Rutte beantwoordt vandaag de vragen van fractievoorzitters van de Tweede Kamer op de tweede dag van de Algemene Beschouwingen.

Onze politieke verslaggevers volgen het debat, hieronder kun je hun Twitter-liveblog volgen:

Dossier verkiezingen

 

22:40 | Einde APB 2016

Met een snelle stemming over de ingediende moties is er om 22:40 uur een einde gekomen aan de Algemene Politieke Beschouwingen van 2016. Het waren de laatste Beschouwingen van deze Kamer en dit kabinet in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2016. Lees dag 2 van de Politieke Beschouwingen hieronder van gebeurtenis tot gebeurtenis terug. Klik hier voor de liveblog van dag 1.

22:37 | Motie D66 aangenomen

De motie van D66 over het wel of niet goedkeuren van het Oekraïne-verdrag, is aangenomen. De coalitiepartijen stemden er mee in dat het kabinet voor november van dit jaar duidelijkheid moet geven.

22:20 Rutte bedankt Tweede Kamer voor steun

De laatste Algemene Politieke Beschouwingen van deze Tweede Kamer zitten er bijna op. Een mooie gelegenheid voor premier Rutte om de Kamer te bedanken voor de steun in de afgelopen jaren. Want die had ie nodig, getuige de verschillende akkoorden die hij met wisselende partijen sloot. Volgens de premier heeft iedere partij ‘op hun eigen manier de ambitie’ om Nederland sterk te houden. De steun van verschillende partijen in de Kamer koestert Rutte. Want daardoor ‘is dit land in hele moeilijke fases bestuurbaar gebleven.’ Tromgeroffel op de bankjes valt premier Rutte ten deel. Na een korte schorsing wordt er straks nog gestemd over de ingediende moties om het debat af te sluiten.

22:06 | Nieuwe schorsing

De Algemene Beschouwingen zijn opnieuw geschorst. Vanaf 22.30 uur wordt er gestemd over de moties.

21:26 | Laatste deel begonnen

Het laatste deel van de Politieke Beschouwingen is begonnen, waarin Rutte antwoord geeft op de ingediende moties.

20:52 | Rutte's tocht door woestijn scoort op Google

Volgens Kees van der Staaij (SGP) scoort Rutte op Google bij ‘tocht door de woestijn’ sinds woensdag de tweede plaats. Want Rutte zei toen dat het uit de crisis halen van ons land een tocht door de woestijn was geweest.

Na Mozes’ tocht door de woestijn kwamen de Tien Geboden. De godvruchtige Van der Staaij hoopt ook bij Rutte op zo’n wonder.

20:03 | Nu geen motie van wantrouwen Wilders

Geert Wilders (PVV) is blij dat Nederland op 15 maart nieuwe leiders kan kiezen. Want Rutte-2 was een ramp. Toch komt Pechtold (D66) verbaasd naar voren. ‘waarom zo complimenteus? In 4 jaar diende u 20 keer een motie van wantrouwen in. Waarom nu niet? Dit is uw laatste kans! Of waren het nep-moties?’ Wilders: 'De echte motie van wantrouwen komt op 15 maart.'

19:45 | 'Hij is geen staatsman, maar een populist'

Over de slecht functionerende wet-Werk en zekerheid zei Rutte op een ondernemersbijeenkomst: ‘Als ik hier eerlijk over ben, dan valt ’t kabinet’. Hij is dus niet eerlijk, zegt CDA-leider Sybrand Buma, ook al heeft Rutte beterschap beloofd en sorry gezegd voor loze beloften. ‘Gewin op korte termijn zal op lange termijn de hele politiek opbreken’,  waarschuwt Buma. ‘Dit is een premier onwaardig. Hij is geen staatsman maar een populist.’

19:00 | Avondvergadering is begonnen

SP-leider Emile Roemer opent even na 19.00 de tweede termijn van de Algemene Politieke Beschouwingen. In een motie verzoekt hij de regering het eigen risico met 1 miljard te verlagen. De totale kosten zijn op dit moment 4 miljard.

17:56 | Rutte verlangt naar Halsema

Aangekomen bij GroenLinks laat de premier blijken dat hij terugverlangt naar Femke Halsema als fractievoorzitter van GroenLinks. Die was tenminste sociaal-liberaal, terwijl Jesse Klaver de partij naar links trekt. ‘Ik zal Femke Halsema vragen of ze u een kaartje stuurt’, sneert Klaver.

17:50 | Rutte fakkelt tegenbegrotingen af

Pas aan het einde van zijn beantwoording komt Rutte bij de tegenbegrotingen die door enkele partijen zijn ingediend. De premier begint altijd positief. Leuk dat jullie meedenken, straalt hij uit. Maar al snel fakkelt hij allerlei onderdelen af.

Voor de tegenbegroting van D66 heeft hij nog geen vijf minuten nodig. Als Pechtold naar een detail vraagt, zegt Rutte: ‘Bel even met uw wethouder in Amsterdam, Kajsa Ollongren.’ Tot zover het nachtelijk overwerk van de D66-fractie.

Over de tegenbegroting van de ChristenUnie zegt Rutte: ‘ik begrijp dat u dit zo doet, vanuit uw perspectief. Ik ben het niet met alles eens, maar uw prioriteiten zijn duidelijk gesteld. ’ Altijd vol begrip, de premier.

17:47 | Boeren gemangeld door extra kosten

Boeren voelen zich gemangeld door extra kosten, zegt Kees van der Staaij (SGP). Rutte erkent dat, maar benadrukt dat mensen in de land- en tuinbouw (‘Ik ken er een aantal in mijn omgeving’) heel innovatief zijn. Typisch Rutte: het glas is altijd op z’n minst halfvol. Hij heeft alle vertrouwen dat het goed komt.

17:33 | Arib klaagt over herhalingen

Kamervoorzitter Khadija Arib klaagt dat de fractievoorzitters in herhaling vallen, maar hun punt graag nóg een keer maken. Zoals Klaver (GL), die vindt dat de laagste inkomens meer geld moeten krijgen. Hij somt ‘verkeerde maatregelen’ op, maar Rutte verwijt hem dat hij niet het hele verhaal vertelt. En zo gaat het vaak in dit debat. De premier verwacht rond 18.00 uur klaar te zijn met zijn betoog. Maar dan moeten de fractievoorzitters niet in cirkeltjes blijven draaien.

17:10 | Na de boosheid keert de rust terug

Na de frontale aanval van trouwe bondgenoot Samsom (PvdA) keert langzaam de rust weer terug voor premier Rutte. De boosheid zakt, de toon in het debat is minder fel nu het weer over andere onderwerpen gaat. Even na 17 uur volgde een korte schorsing om koopkrachtcijfers van het CPB te verspreiden. De Kamer gaat weer verder met het debat.

16:00 | Kamerleden woest op Rutte om 'pleurt op'

Oppositiepartijen van links tot rechts (met uitzondering van de PVV) sluiten zich bij de PvdA aan in de kritiek op de ‘Pleurt Op’-uitspraak van premier Rutte. Diederik Samsom van de PvdA verwijt hem discriminatie omdat hij tegen allochtone ‘raddraaier' dit niet zegt.

15:33 | 'Premier brengt NL moedwillig in gevaar'

Geert Wilders herhaalt z’n eerdere waarschuwing aan Rutte, dat de premier mede schuldig is als er in Nederland een aanslag wordt gepleegd door een vluchteling. ‘U heeft Nederland moedwillig in gevaar gebracht’, zegt Wilders.

15:24 | Samsom bekritiseert Rutte om 'pleurt op'-uitspraak

Samsom vindt het vreemd dat Rutte ‘pleurt op’ riep tegen Turkse Nederlanders die een NOS cameraploeg het werken onmogelijk wilden maken. Hij vindt dat Rutte niet als ‘campagnevoerder’ tekeer moet gaan. Hij had beter kunnen zeggen dat hij zich voor hen schaamt, want dit zijn Nederlanders, die niet weg kunnen.

Maar Rutte begrijpt ‘m niet:  ‘Ik heb dit gezegd als premier. Je kunt niet shoppen in verworvenheden. Je hebt recht op demonstratie, maar moet ook accepteren dat een tv-ploeg daar verslag van maakt.’ Samsom wil afspreken dat Rutte dit als premier niet herhaalt, maar Rutte zegt: ‘Ik ben altijd minister-president.’

De premier deed zijn uitspraak in tv-programma Zomergasten.

15:15 | Kamer gefrustreerd over hervestigen asielzoekers

De Kamer is gefrustreerd over het hervestigen van asielzoekers in de EU. Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver doet Nederland te weinig. Premier Rutte wijst er op dat Nederland in de top 3 staat, maar dat zegt volgens Klaver meer over de andere landen dan over de ijver van ons land.

14:57 | Pechtold: Rutte voert motie niet uit!

D66-leider Alexander Pechtold wil weten wat premier Rutte gaat doen met een motie die eerder door de Tweede Kamer is aangenomen over taalles voor vluchtelingen. Volgens Pechtold voert de premier de motie niet uit.

14:28 | Debat weer begonnen

Het debat is weer begonnen. Premier Rutte bespreekt nu het onderwerp migratie.

13:27 | Geen migratie, maar lunch

‘Voorzitter, dan wil ik het hebben over migratie.’ Premier Rutte houdt het tempo er vandaag flink in. Hij dendert door de onderwerpen heen, geen enkele fractievoorzitter weet hem echt af te remmen. Maar de maag knort, in ieder geval bij Kamervoorzitter Arib, die de premier niet aan het volgende onderwerp, migratie, laat beginnen. Ze hamert de vergadering af voor een lunchpauze tot 14.00 uur.

13:00 | Rutte denkt Oekraïne verdrag niet te ratificeren

Het kabinet gaat het Europees verdrag met Oekraïne waarschijnlijk niet ratificeren. Tijdens de Algemene Beschouwingen zei premier Rutte dat de kans groot is dat het 'niet lukt' om een compromis te vinden met de Europese Unie. 'Ik denk dat we uiteindelijk niet zullen ratificeren', aldus Rutte. Het kabinet is al maanden in Brussel aan het onderhandelen over de uitkomst van het referendum over het Oekraïne-verdrag.

12:50 | Rutte: Voorlopig geen boetes wet-DBA

Er komen voorlopig geen boetes voor werknemers die de VAR hebben moeten inruilen voor een ander contract, bevestigt premier Rutte. VVD, D66 en CDA hadden daar woensdag om gevraagd. Volgens Rutte moet er eerst duidelijkheid komen, dan pas wordt er gehandhaafd.

12:45 | Rutte, Waldorf en Statler

‘Al die jaren is 'ie gelijk gebleven.’ Zachtjes hoorbaar, maar duidelijk geïrriteerd mengt vice-premier Asscher (PvdA) zich in een discussie tussen premier Rutte (VVD) en GroenLinks fractievoorzitter Jesse Klaver over de inkomensongelijkheid. Ook minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) geeft af en toe hoorbaar tegengas en aanwijzingen, bijvoorbeeld als het gaat over pensioenen. Maar ze mogen vandaag niet spreken, alleen de premier voert het woord namens het kabinet.

Dijsselbloem zit links van Rutte, Asscher aan de rechterkant. Als een Waldorf en Statler. ‘Dit is een collectief proces hier, voorzitter’, kirt de premier. ‘Ik weet natuurlijk al die antwoorden zelf, maar het is motiverend voor de ministers als ze ook kunnen helpen.’ Een bulderlach rolt door het vak met ministers. ‘Nou zegt ie niets meer de rest van de dag’, lacht premier Rutte terwijl hij z’n vice-premier op de schouder slaat.

12:21 | Schoolplein

Af en toe krijgt het debat een schoolplein-achtig karakter. Bijvoorbeeld als Rutte raadt wat Buma komt zeggen. Hij voegt er aan toe: ‘Wij kennen elkaar al te lang!’.

Buma bevestigt dat: ‘Maar, voorzitter, ik blijf nog even…’

Rutte: ‘Ik ook! Ik heb zelfs al gezegd dat ik – mocht het voor de VVD niet goed aflopen – bereid ben weer in de Kamer te gaan zitten.’

11:45 | Hee, gaat het over de feiten?

Geert Wilders en premier Rutte hebben er zin in. De PVV-leider maakt zich grote zorgen over de pensioenen die worden gekort. Dat komt volgens hem door de lage rekenrente. Terwijl de overheid profiteert van die lage rente. Anderhalf miljard euro per jaar, volgens Wilders. Kan premier Rutte dat teruggeven aan de ouderen ter compensatie? ‘Met zeker 200-300 euro per jaar.’

10:52 | 'Ik heb best veel tekst'

Er zijn vandaag weinig concrete vragen van de fractievoorzitters naar aanleiding van de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen: niet veel meer dan een handvol. Maar, zegt Rutte voordat hij de zaal in gaat tegen BNR: 'Ik heb best veel tekst, want ik beantwoord ook de impliciete vragen. Vooral Kees van der Staaij van de SGP is daar goed in.’

10:30 | Rutte: Zekerheid is trefwoord

Premier Rutte is zojuist begonnen met zijn verhaal over de begroting voor de tweede dag van de Algemene Beschouwingen. De premier benadrukt in zijn inleiding dat het beleid van de afgelopen vier jaar zijn vruchten aan het afwerpen is: 'De zorg en het sociaal vangnet zijn weer voor generaties veilig gesteld.' Daar hebben alle Nederlanders aan bijgedragen, zegt de premier. 'We hebben deze tocht in de woestijn gezamenlijk gemaakt.'

Daarbij is volgens Rutte zekerheid het trefwoord in deze Algemene Politieke Beschouwingen. 'We moeten die zekerheid koesteren en niet in gevaar brengen met ondoordachte plannen. Wat mensen er micro van merken is belangrijk. Nu is het van belang dat iedereen dat herstel gaat voelen. Pas dan kunnen we tevreden zijn, pas dan zal ik tevreden zijn', aldus Rutte.

Algemene Beschouwingen dag 2

Om 10.30 uur start de voortzetting van de Algemene Beschouwingen. Politiek verslaggever Laurens Boven denkt dat hoewel Rutte weinig vragen heeft gekregen, het toch wel lang zal duren en dat hij serieus antwoord zal moeten geven. 'Er liggen natuurlijk genoeg dingen klaar, zowel bij de linkse als de rechtse oppositie, om hem aan te vallen.'

Inkomen, zorg, crisis, vluchtelingen, terreur

De inkomensverdeling, met de steeds groter wordende verschillen daarin, en de duurder wordende zorg en wat te doen met het eigen risico zijn speerpunten van de linkse oppositie. Vanaf rechts komt volgens Boven de aanval zoals Wilders die al liet zien op het verhaal dat Nederland niet meer Nederland is. Ook onderwerpen als het klimaat, de crisis, eerlijke kansen in het onderwijs, vluchtelingen en terreur komen waarschijnlijk aan bod.

'Rutte zal successen niet al te dik aanzetten'

Rutte zal de successen van zijn kabinet met mate nog eens aanstippen, verwacht Boven. 'Ze kunnen niet te hard zeggen dat ze trots zijn, want er zijn nog wel problemen. Maar er zal wel benadrukt worden dat Nederland er slechter voor stond dan toen ze hier kwamen.'

Gerelateerde artikelen