Internationale politiek22 sep '16 11:42Aangepast op 22 sep '16 13:17

Rutte: 'Dit is tussen Kroes en de EU'

Auteur: Judith Laanen

Premier Rutte wil de feiten afwachten over VVD-prominent Neelie Kroes, die in haar termijn als Eurocommissaris de gedragsregels van de Europese Unie heeft overtreden.

Foto ANP
Foto ANP

Volgens Rutte is de zaak 'tussen haar en de Europese Unie'. De premier wil behalve de feiten afwachten ook wachten tot Kroes 'met de Europese Commissie gaat uitzoeken hoe het zit', zegt hij tegen BNR.

Mint Holdings

Tussen 2004 en 2014 was Kroes Europees Commissaris van Mededinging en later Digitale Agenda. Tussen 2000 en 2009 vervulde ze een post als bestuurder van Mint Holdings, een vennootschap op de Bahama's. Dat was in strijd met de gedragscode voor eurocommissarissen.

Kroes erkende tegenover Het Financieele Dagblad en Trouw dat ze formeel de gedragscode heeft overtreden. Ze zal de gevolgen accepteren. Ze was er naar eigen zeggen van uitgegaan dat ze al sinds 2002 was uitgeschreven op de Bahama's. Door een administratieve fout gebeurde dat volgens haar pas in 2009.

SP wil Kroes' pensioen 'afpakken'

SP-Europarlementariër Dennis de Jong, mede-voorzitter van de commissie Transparantie, wil bekijken of het pensioen van oud-eurocommissaris Neelie Kroes kan worden ingetrokken. De Jong wil in een gesprek met Eurocommissaris Frans Timmermans bekijken in hoeverre financiële sancties tegen Kroes tot de mogelijkheden behoren.

Gerelateerde artikelen