Politiek22 sep '16 15:14

Pechtold: Rutte voert motie niet uit!

Auteur: Jeroen Stans

D66-leider Alexander Pechtold wil weten wat premier Rutte gaat doen met een motie die eerder door de Tweede Kamer is aangenomen over taalles voor vluchtelingen. Volgens Pechtold voert de premier de motie niet uit.

Foto ANP
Foto ANP

De verbazing is van het gezicht van Alexander Pechtold te lezen. De D66-leider wil weten wat premier Rutte gaat doen met een motie die eerder door de Tweede Kamer is aangenomen. Een meerderheid van de Kamer wil dat vluchtelingen vanaf dag 1 taalles krijgen. ‘Sinds 17 december zitten we te wachten op uitvoering van de motie. Dit is een aangenomen motie!’

Gaat Rutte de motie uitvoeren?

Maar de premier verblikt noch verbloost bij de stemverheffing van Pechtold. Of hij die motie gaat uitvoeren? ‘Op de manier die ik net schets.’ De premier en het kabinet willen taalles alleen via vrijwilligers aanbieden. Rutte: ‘We zijn geen voorstander van formele taallessen als mensen nog niet door de procedure zijn.’ Verbouwereerd door de stelligheid van de premier komt Pechtold nog net tot ‘Dan wordt de motie niet uitgevoerd’ als reactie.

Gerelateerde artikelen