Politiek23 sep '16 07:25Aangepast op 23 sep '16 14:48

Toch meerderheid legalisering wietteelt

Auteur: Karlijn Meinders

Voor het eerst tekent zich een Kamermeerheid af voor het initiatiefwetsvoorstel van D66 om wietteelt legaal te maken. Het voorstel zou een einde moeten maken aan de zogeheten achterdeurproblematiek.

Foto: ANP
Foto: ANP

In het Algemeen Dagblad spreken zowel de PvdA als VNL zich uit voor de regulering van wietteelt. In Nederland is nu het gebruiken van wiet toegestaan, net als het gereguleerd verkopen ervan, alleen het produceren van wiet is niet legaal. Een initiatiefwetsvoorstel van D66 om daar wat aan te veranderen ligt er al een tijdje, maar nooit eerder was een meerderheid in de Kamer voorstander.

Het voorstel zou de zogeheten achterdeurproblematiek op moet lossen. Het gaat om een gedogen constructie voor telers, zoals die nu ook bestaat voor de coffeeshops zelf. Zo ontstaat er een gesloten systeem waarbij er ook controle kan plaatsvinden.

Eerste Kamer

Gert-Jan Segers, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, begrijpt de onvrede over de huidige status quo. 'Wij vinden alleen dat de drempel juist hoger moet. We weten wat voor dramatische gevolgen wiet voor jongeren kan hebben. Drugs zijn niet oké. Dat signaal moet je als regering niet afgeven. Wij willen het juist minder toegankelijk maken.'

Dat er nu wel een meerderheid is heeft voor een groot deel te maken met VNL. Jan Roos is daar de nieuwe partijleider en die heeft kennelijk zijn steun toegezegd.

De PvdA laat in een reactie aan BNR weten dit voorstel van D66 te steunen. Mocht het tot een stemming komen en de sociaal-democraten blijven voor, dan gaan ze wel in tegen de wens van de coalitiepartner. Maar een woordvoerder van de PvdA benadrukt dat ze dat op over de softdrugs wel vaker hebben gedaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen