Politiek23 sep '16 12:57Aangepast op 23 sep '16 13:23

Asscher: 'Doe vooral aangifte'

Auteur: Jeroen Stans

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken roept iedereen op om vooral aangifte te doen als hij of zij zich gediscrimineerd voelt. Volgens de vice-premier wordt dit nog te weinig gedaan. De verantwoordelijk minister Ard van der Steur stuurt aan op een gesprek met het Openbaar Ministerie.

Asscher reageert op het bericht dat het OM de vele aangiftes van discriminatie niet aan kan. Slechts een kwart van de aangiftes wordt in behandeling genomen. ‘Dat is natuurlijk niet goed. Het is heel belangrijk dat mensen aangifte doen en dat het dan ook leidt tot vervolging.’

Maar meer dan een oproep kan Asscher niet doen, want het OM en de politie vallen niet onder zijn verantwoordelijkheid. Daar gaat minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) over. Politiek verslaggever Jeroen Stans sprak met Van der Steur over dit onderwerp.

Minister Van der Steur, heeft u vanochtend al een paar telefoontjes naar het Openbaar Ministerie gepleegd en gezegd: ‘Jongens, zouden we niet iets meer gaan doen aan al die discriminatie aangiftes die blijven liggen?’
Nou, gelukkig hoef ik daar niet voor te bellen. We hebben afgesproken dat we dit punt met elkaar gaan bespreken (volgende week, red), want het is natuurlijk van groot belang dat er tegen discriminatie wordt opgetreden. De ernstige zaken moeten natuurlijk bij voorrang worden opgepakt. Tegelijkertijd is het ook duidelijk dat dankzij social media, of eigenlijk valt het te wijten aan sociale media, dat het veel makkelijker is geworden om discriminatoire uitingen te doen. Dat is vervelend. Dat betekent dat er heel veel zaken zijn. Daar ga ik eens goed over in gesprek met het Openbaar Ministerie.

Sociale media bestaan al een paar jaar. Als u het er nu over gaat hebben, dan bent u rijkelijk laat…
Nou, nee, want waar het om gaat: Sociale media bestaan natuurlijk al een paar jaar. Maar de mate waarin daar discriminatie over plaatsvindt neemt wel toe.

Maar dat is ook al jaren zo. Er is een vloedgolf van discriminatie die over het web gaat. Kijk op Facebook en Twitter en je filtert er van alles uit.
Maar dat is ook geen nieuws. En dat is precies de reden waarom er zoveel werk is. Maar het is wel zo dat het ook doorgaat, dat het ook toeneemt. Dat is ook de reden dat we er over gaan praten, dat gaan we doen.

Trekt u daar dan extra middelen voor uit? Want praten erover praten lost toch niets op?
Ik denk dat het goed is dat we er eerst over praten. En dat we daarna kijken wat we moeten doen, vindt u niet?

Wat er moet worden gedaan is dat er meer aangiftes worden opgepakt. Zo moeilijk is dat toch niet?
Dat is dus precies waar we het gesprek over gaan voeren. En dan zal ik u daar over informeren.

Gerelateerde artikelen