Politiek29 sep '16 16:02

Harde kritiek Bussemaker op Vindicat

Auteur: Jaap Jansen

‘Volstrekt verwerpelijk’, zegt minister Jet Bussemaker van Onderwijs over de ontgroeningsexcessen die afgelopen dagen aan het licht zijn gekomen bij de Groningse studentenvereniging Vindicat.

ANP
ANP

‘Onbegrijpelijk dat verenigingen dit toelaten. Hier moet met ingang van vandaag een eind aan komen’, zegt Bussemaker tegen politiek verslaggever Jaap Jansen.

Een student liep hoofdletsel op nadat hij op het hoofd was geslagen. Op een foto stond een student die op de grond lag met een stok in de mond. Ook bleek er een ‘bangalijst’ rond te gaan met 06-nummers van ‘een groot aantal hete herten’.

Afspraken

De gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool hebben met Vindicat afgesproken dat dit moet stoppen. ‘Maar ik wil nog wel even precies zien wat ze hebben afgesproken’, zegt de minister. Ze verwacht van het Vindicat-bestuur dat het aangifte doet tegen de eigen leden die over de schreef zijn gegaan.

Ook de zwijgplicht voor Vindicatleden over gebeurtenissen in de vereniging is ‘volstrekt onacceptabel’, zegt Bussemaker. ‘Misstanden moeten gemeld worden en openlijk besproken kunnen worden. Op al deze punten gaat deze vereniging de mist in.’

Erfgoed

De Landelijke Kamer van Verenigingen, vertegenwoordiger van 48 studentenverenigingen in twaalf universiteitssteden, heeft de ‘mores en tradities’ voorgedragen voor de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO. Bussemaker: ‘Als er niets verandert, komen ze daar nooit op.’

Gerelateerde artikelen