Politiek24 okt '16 13:17

PvdA: Bankentaks fors omhoog

Auteur: Wesley Schouwenaars

De Partij van de Arbeid pleit voor een forse verhoging van de bankenbelasting. Dat staat in het concept-verkiezingsprogramma van de partij dat vanavond in Rotterdam wordt gepresenteerd.

Foto ANP
Foto ANP

De bankenbelasting werd in oktober 2012 ingevoerd en geldt voor banken in Nederland die een bankvergunning hebben en het bankbedrijf uitoefent.. Banken moeten over kort- en langlopende schulden een tarief betalen. Volgens Tweede kamerlid Henk Nijboer kan die belasting flink omhoog. Banken betalen momenteel in totaal tussen de 500 en 600 miljoen euro bankenbelasting per jaar. De PvdA wil dat dit een miljard euro wordt.

Het Tweede Kamerlid vindt dat banken te weinig belast worden ten opzichte van andere bedrijven. Met de reddingen die een aantal jaar geleden nodig waren om banken overeind te houden in het achterhoofd zegt Nijboer het 'heel redelijk' te vinden om meer van banken te vragen.

Naast de bankenbelasting wil de PvdA het voor bedrijven onmogelijk gaan maken om schulden te maken via fiscale constructies en om vervolgens failliet te gaan. Bij een faillissement gaat de leiding vrijuit, maar staan de werknemers volgens Nijboer op straat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen