Politiek25 okt '16 07:40Aangepast op 25 okt '16 08:30

Klaver duwt Samsom wat van zich af

Auteur: BNR Webredactie

De PvdA en GroenLinks kunnen na de verkiezingen opgaan in één fractie. Dat opperde PvdA-leider Samsom gisteravond na de uitspraken van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij pleitte voor een 'progressief blok'. Een fusie van beide fracties gaat Klaver echter te ver, zei hij in Nieuwsuur.

Foto: ANP
Foto: ANP

Meer dan verkennende gesprekken tussen Samsom en Van Ojik hebben nooit plaatsgevonden, maakt de GroenLinks-fractie duidelijk. En ze passen in een lange traditie, schetst politiek verslaggever Jaap Jansen. 'Je ziet nu dat Jesse Klaver het goed doet in de peilingen - eigenlijk beter dan de PvdA van Samsom. En dus duwt Klaver Samsom een beetje van zich af; hij wil niet zo innig dansen. Wel zegt Klaver dat de partijen moeten samenwerken, bijvoorbeeld om tegenover partijen als VVD en CDA een vuist te maken.' 

Extra belastingen voor banken

De PvdA wil dat banken fors extra belasting gaan betalen. Ook moet er meer geld naar politie en justitie om racisme en discriminatie harder te kunnen aanpakken. Dit moet bijvoorbeeld door meer gespecialiseerde agenten aan te stellen. En als het nodig is, moeten de wetten tegen discriminatie en racisme aangescherpt. Mensen die zich schuldig maken aan racisme wil de partij harder straffen door racisme als een haatmisdrijf te behandelen. Ook moet het Openbaar Ministerie meer ruimte geven om de daders van racisme en discriminatie op te sporen en te vervolgen. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de PvdA, waarvan het concept maandagavond in Rotterdam is gepresenteerd.

Een volgend kabinet moet volgens de PvdA meer oog hebben voor de samenleving en zorgen dat mensen zich met elkaar verbonden voelen en samen leven en niet alleen kijken naar de bv Nederland. Zo kunnen de banken wat de PvdA betreft best wat meer bijdragen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen