Politiek25 okt '16 17:13Aangepast op 25 okt '16 17:35

Zijlstra: Rutte moet door met Oekraïneverdrag

Auteur: Noémi Prent

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wil dat het kabinet het Oekraïneverdrag ratificeert. Maar de oppositie heeft er weinig vertrouwen in dat premier Rutte een oplossing vindt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens Zijlstra zijn de geopolitieke belangen zó groot, dat Nederland zich het nauwelijks kan veroorloven het verdrag af te wijzen, zegt hij tegen politiek verslaggever Jaap Jansen. Rusland maakt de grenzen van Europa onveilig, Oekraïne is binnengevallen en samenwerking met de Europese Unie is broodnodig.

Het kabinet kan volgens hem recht doen aan het ‘nee’ bij het raadgevend referendum als verklaard wordt dat militaire samenwerking er niet toe leidt dat de EU in oorlog komt met Rusland; dat Oekraïne niet toetreedt tot de Europese Unie en dat er geen sprake is van vrij verkeer van werknemers.

De Oekraiense minister van Europese integratie, Olena Zerkal, kan leven met zo’n aparte Nederlandse verklaring. ‘Als Nederland dan maar wel het verdrag accepteert’, zegt ze tegen BNR. ‘Nederland kan verklaren dat het verdrag op geen enkele wijze inhoudt dat Oekraïne lid wordt van de Europese Unie. Ook de regeringsleiders kunnen daar mee instemmen. Wij zijn niet tegen zo’n verklaring’, zegt Zerkal, die vandaag op bezoek was bij de Tweede-Kamercommissie voor Europese Zaken.

Oppositiepartijen die in principe bereid zijn om Rutte uit de sores te helpen, vinden dat hij te lang heeft gewacht met het vinden van een oplossing. Het referendum was op 6 april en sindsdien is het stil, zegt Alexander Pechtold van D66. ‘Het moet recht doen aan de uitslag’, zegt Jesse Klaver (GroenLinks). ‘Tenzij Rutte ons van het tegendeel weet te overtuigen.’ Maar zo'n voorstel is er nog niet.

Als je de kiezer trotseert, moet je heel zwaarwegende redenen hebben, zegt Gert-Jan Segers (ChristenUnie), ‘En die heb ik nog niet gehoord.’ Segers wijst erop dat in plaats van het verworpen verdrag andere verdragen en overeenkomsten kunnen worden gesloten om met Oekraïne samen te werken.

Mogelijk hakt de ministerraad vrijdag de knoop door. De Tweede Kamer heeft het kabinet tot 1 november gegeven en daar wil het zich aan houden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen