Politiek26 okt '16 16:57

Discussie over voltooid leven blijft ingewikkeld

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Hoe oud moet je zijn om je leven als voltooid te mogen beschouwen? Het kabinet en de Kamer weten het niet meer. De discussie over voltooid leven is in Den Haag namelijk net zo ingewikkeld als in de maatschappij.

Minister Edith Schippers sprak vandaag in de Tweede Kamer over haar omstreden plan, waarbij ze zei dat het kabinet ‘niet vooruit loopt op de maatschappij en dat het plan niets te maken heeft met de komende Tweede Kamerverkiezingen’. Waar debatten over voltooid leven eerder nog wel eens heftig waren, hoorde politiek verslaggever Jeroen Stans vandaag een andere toon bij de politici: ‘Het ging op inhoud, er werden geen zware verwijten over en weer gemaakt. Het onderwerp ligt zo gevoelig, dat er op een beschaafde en nette manier werd gedebatteerd’, zag Stans.

Leeftijdsgrens

Schippers richt zich met haar plan op ouderen met een sterfwens die niet medisch gerelateerd is. Die groep wordt volgens haar in de steek gelaten. Wat de leeftijdsgrens moet worden, blijft echter nog een groot vraagstuk. ‘Zo wil de VVD er geen leeftijdsgrens aan plakken, terwijl de SP juist van het kabinet wil weten of er een leeftijsgrens komt.'

Vooral onder de Christelijke partijen heerst veel weerstand tegen het plan. ‘Binnen het CDA ligt het heel gevoelig. De partij wil niet aan een verruiming van de euthanasiemogelijkheden, maar we zagen deze week wel de zelfgekozen dood van oud-CDA politicus Frans Jozef van der Heijden. Hij pleitte juist voor een verruiming van de mogelijkheden. SGP en ChristenUnie kwamen met een motie van afkeuring, maar ook daar ging het CDA niet achter staan’, besluit Stans.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen