Politiek27 okt '16 06:12Aangepast op 27 okt '16 08:06

'Einde numerus fixus voor techstudies'

Auteur: BNR Webredactie

CDA en VVD eisen een snelle oplossing voor studentenstops bij technische studies. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Ook willen de partijen een onafhankelijk en diepgravend onderzoek naar de verdeling van geld tussen universiteiten.

Foto ANP
Foto ANP

Dit collegejaar stelden universiteiten bij 5 beta-studies een numerus fixus in. Volgend jaar loopt dit aantal op naar 12. In een motie roepen CDA-kamerlid Michel Rog en zijn VVD-collega Pieter Duisenberg Minister Bussemaker op dit te voorkomen. De minister moet voor 1 mei met een oplossing komen zodat studenten zich volgend jaar toch in kunnen schrijven.

Geweldig arbeidsmarktperspectief

'Als je ziet dat wij miljoenen investeren om scholieren te verleiden om voor techniek te kiezen en we zien dat voor die technische studies een geweldig arbeidsmarktperspectief is en dan de minister vervolgens op haar handen blijft zitten dan zeggen wij: handen uit de mouwen', zegt Rog. VVD en CDA reageren met het voorstel op klachten die de vier technische universiteiten in Delft, Enschede, Eindhoven en Wageningen eerder hebben geuit. Volgens de universiteiten loopt de financiering van de overheid niet in de pas met het groeiende aantal studenten dat kiest voor bèta- en techniekopleidingen.

Omscholing bestaande personeelsgroep

'Wij steunen het initiatief van het CDA en de VVD om een push te geven aan het aantal studenten in de techniek', zegt Ab van der Touw, bestuursvoorzitter van Siemens Nederland en vicevoorzitter van ondernemersorganisatie FME. Hij zegt dat bedrijven zelf meer zullen gaan investeren in het fundamenteel onderzoek. 'Het gaat niet alleen om de instroom van jonge, nieuwe studenten. Er is bij de zittende personeelsgroep van bedrijven ook sprake van een enorme behoefte om te kunnen omscholen.'

Verdeling van de middelen

Voor Rog is het belangrijk dat de minister eerst werkt aan een oplossing voor het komende studiejaar. Ook zal hij een oproep doen aan minister Bussemaker om te onderzoeken hoe het kan dat de technische universiteiten de financiering niet mee rond krijgen. 'En we willen dat de minister goed gaat kijken naar de verdeling van de middelen.' Scholen krijgen geld dat vervolgens over de verschillende soorten studenten verdeelt moet worden.

Motie

Een motie moet de minister in beweging gaan krijgen. Rog heeft goede hoop op voldoende steun uit de Kamer. 'We hebben nog niet 100 procent zekerheid over welke partijen dit steunen. Veel partijen trekken zich het lot van technische universiteiten aan dus ik heb er goede hoop op.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen