Politiek28 okt '16 13:59

D66 klaar met verrassingen koningshuis

Auteur: Bastiaan Kleinjan

D66 is alle verrassingen die ieder jaar weer opduiken in de begroting van het koningshuis zat. Dat zegt Tweede Kamerlid Kees Verhoeven op BNR.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Verhoeven vindt dat er moet worden uitgesproken dat de koning aan hetzelfde belastingregime moet voldoen als alle andere Nederlanders. 'Ik ben het eens met de symbolische kracht en waarde van het koningshuis, maar daar hoort belasting betalen gewoon bij. De koning moet op dezelfde manier behandeld worden als alle andere burgers, waar dat mogelijk is.´

Historische geheimzinnigheid

Dat er ieder jaar weer verrassingen uit de hoge hoed worden getoverd, leidt tot verbazing bij Verhoeven. ´Ieder jaar haalt die begroting het nieuws. Elk jaar verbaas ik mij weer over de schandalen, de relletjes. Dat is teleurstellend. Hier zit een historische geheimzinnigheid rondom het koningshuis achter. Die moet worden opengebroken´, aldus Verhoeven.

Mooi als koning gebaar maakt

Als het aan Verhoeven ligt, zou de koning Willem-Alexander dan ook zelf een gebaar moeten maken. ‘Ik zou het mooi vinden als de koning, waar mogelijk, via de premier laat weten dat hij ook een aantal zaken opgehelderd en strak wil hebben, zodat iedereen weet hoe hij het zou willen’, besluit het Kamerlid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen