Politiek28 okt '16 15:38Aangepast op 28 okt '16 18:00

Rutte: 'Oppositie moet Oekraïneverdrag steunen in landsbelang'

Auteur: BNR Webredactie

Premier Mark Rutte doet een ultieme oproep aan de oppositie om alsnog een oplossing mogelijk te maken om het Oekraïneverdrag te ratificeren.

Rutte doet zijn cri de coeur ‘in het landsbelang’, zegt hij. De premier zoekt steun bij oppositiepartijen die hij nodig heeft voor een meerderheid in de Eerste Kamer, zoals CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks.

‘Wanneer belangen zo groot zijn, heb je als kabinet de verantwoordelijkheid om binnen- en buitenland op één lijn te krijgen’, zegt Rutte. Hij denkt dat Nederland en de EU Poetin in de kaart spelen als het Oekraïneverdrag strandt. Rusland heeft de Krim bezet, is militair actief in oost-Oekraïne en gebruikt in het Syrische Aleppo volgens Rutte ‘de meest vreselijke bommen’.

'Groter dan Nederland'

Rutte denkt de andere 27 regeringsleiders en Kiev achter zijn oplossing te krijgen, maar krijgt tot nu toe geen ‘ja’ van de oppositie. Hij wil een verklaring toevoegen aan het verdrag waarin gezegd wordt dat dit verdrag niet leidt tot EU-lidmaatschap van Oekraïne en ook niet tot verregaande militaire samenwerking.

‘Dit is groter dan Nederland alleen, véél groter’, zegt Rutte. ‘Wij zijn als land ook onderdeel van een brede, internationale gemeenschap, die als één front strijdt voor stabiliteit aan onze grenzen en tegen agressie in de wereld.’

Uiterlijk dinsdag

Bronnen rondom het kabinet zeggen tegen politiek verslaggever Jaap Jansen dat de militaire acties van Rusland in Aleppo doen denken aan ‘Guernica’. In 1937 werd de Spaanse stad Guernica gebombardeerd door de Luftwaffe van de nationaal-socialist Hitler en bommenwerpers van de fascist Mussolini. Het was het eerste terreurbombardement in Europa. Later zou onder meer het bombardement op Rotterdam volgen.

De oppositiepartijen wilden in eerste instantie niet reageren. Inmiddels hebben ze afwijzend gereageerd op de oproep van Rutte. In gesprekken achter gesloten deuren heeft Rutte de oppositiepartijen al eerder gewezen op het landsbelang. Rutte wil uiterlijk dinsdag een brief aan de Tweede Kamer sturen waarin hij conclusies trekt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen