Politiek28 okt '16 17:52

Oppositie niet onder de indruk van oproep premier Rutte

Auteur: Sam de Voogt

Oppositiepartijen zijn niet onder de indruk van de dramatische oproep die Rutte deed om steun te krijgen voor het associatieverdrag met Oekraïne. Ze reageren vooralsnog afwijzend.

Premier Rutte heeft de afgelopen tijd een beroep gedaan op de vijf oppositiepartijen CDA, GroenLinks, D66, SGP en ChristenUnie voor steun omdat het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Vanmiddag zei Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat het 'in het landsbelang' is om het verdrag te steunen, en dat Nederland anders 'een grote fout' begaat.

Maar de oppositie vindt dat er niets is veranderd. Volgens GroenLinks zijn dezelfde argumenten 'al eerder op tafel gelegd. Onze positie verandert daarom niet'. En het CDA laat weten een kabinetsbesluit af te wachten. De SGP laat weten een intrekkingswet 'als enige optie' te zien, omdat het bang is voor groeiende onvrede onder de bevolking als de uitslag van het referendum wordt genegeerd.

Ook D66 refereert aan het referendum, waarin ruim 60 procent van de Nederlandse bevolking tegen het associatieverdrag stemde. 'Er moet recht gedaan worden aan de uitslag van het raadgevend referendum.' De partij zegt wel een eventueel onderhandelingsresultaat 'op de inhoud te willen beoordelen'. Ook de ChristenUnie zegt bereid te zijn om te praten, maar zegt nog geen oplossing gezien te hebben die beter is dat het verdrag niet te ratificeren.

'Kleine kans'

Rutte denkt er in Europa en in onderhandeling met de Oekraïense regering wel uit te komen over het associatieverdrag. Maar hij gaf tijdens de persconferentie vanmiddag al aan dat de kans dat hij er in eigen land uitkomt 'erg klein' is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen