Politiek31 okt '16 14:26

Roos: 'Ik heb mijn hoofd op het hakblok gelegd'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Met 5 miljard euro voor defensie, een puntenpaspoort voor mensen met een dubbele nationaliteit en bindende referenda hoopt Jan Roos van VoorNederland (VNL) een grote rechts-liberale partij in de Tweede Kamer te maken. ‘We zijn er voor mensen die rechts zijn en de problemen op een normale manier willen aanpakken.’

 

Zaterdag presenteerde VNL het partijprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. Roos wil als politiek leider de Kamer in ‘voor Nederland', zoals de partijnaam al doet vermoeden. ‘Je hebt het gezien met het Oekraïnereferendum. Politici zijn voornamelijk met zichzelf bezig en niet met het land’, vertelt hij.

'Werkloos als ik 0 zetels haal'

Roos hing zijn journalistieke carrière aan de wilgen voor het lijsttrekkerschap van VNL. ‘Ik heb een vast contract voor dit verhaal opgezegd. Daarbij heb ik gewoon geen werk als ik in maart op 0 zetels sta. Ik leg mijn hoofd op het hakblok’, zegt Roos. ‘Ik heb mijn nek uitgestoken. Mijn ambitie is om Nederland te veranderen en een rechtse partij in het parlement te hebben. Want die is er op dit moment niet’, vervolgt hij.

'Gaan drie of vier zetels halen'

De politiek leider van VNL mikt voor de aanstaande verkiezingen op drie of vier zetels. ‘Ik ga ook met één zetel de Kamer in. De SGP heeft met twee zetels het kabinetsbeleid bepaald de afgelopen jaren, dus dat is allemaal mogelijk’, weet Roos.

Gerelateerde artikelen