Politiek1 nov '16 10:49

Dit jaar al half miljard aan cocaïne in Rotterdamse haven

Auteur: Thijs Baas

Dit jaar alleen al is in de Rotterdamse haven circa 12.000 kilo cocaïne onderschept, met een waarde van ongeveer 0,5 miljard euro. Dat zegt Jeichien de Graaff, van het Openbaar Ministerie in Rotterdam, op BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

De Rotterdamse politie, burgermeester en het openbaar ministerie waarschuwen nadrukkelijk voor de bijkomende criminaliteit, in de haven, maar ook in de stad, waar de drugs verhandeld worden. Om de overlast te kunnen  bestrijden is iedereen nodig die op dit moment in de haven wordt ingezet. En daar maakt de zogenaamde driehoek zich ernstig zorgen over, met het ook op de beoogde bezuinigingen op de douane-capaciteit. 

Criminaliteit op straat

Het aantal onderscheppingen blijft jaarlijks rond de tachtig liggen, zegt De Graaff. Maar wat wél verandert, is de grootte van de vangsten en de zendingen. 'En dat brengt zóveel criminaliteit met zich mee. Vorig jaar hebben we nog twee douane-medewerkers aangehouden die betrokken waren bij het doorlaten van containers. Dat is de ambtelijke corruptie, maar los daarvan brengt de cocaïnehandel op straat ook criminaliteit met zich mee, met schietpartijen die we voor een deel in verband brengen met handel in drugs.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen