Politiek3 nov '16 15:53Aangepast op 3 nov '16 17:21

Wraking Wilders vrijdag behandeld

Auteur: Robin Vinck

Het wrakingsverzoek dat advocaat Geert-Jan Knoops heeft ingediend tegen rechter Elianne van Rens wordt vrijdag behandeld. De rechters buigen zich vanaf 10 uur over het verzoek.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Knoops sprak uit geen vertrouwen meer te hebben in de onpartijdigheid van Van Rens. Het Openbaar Ministerie noemt het wrakingsverzoek 'volstrekt kansloos'. Volgens persofficier van justitie Alexandra Oswald mist het verzoek elke grond en wordt door de verdediging veel te kort door de bocht geredeneerd.

Verslaggever Hugo Reitsma is erbij in de rechtszaal en houdt je via twitter op de hoogte.

Geert Wilders twitterde eerder vandaag: ‘Wat een vreselijke vooringenomenheid van deze rechter die haar PVV-haat nauwelijks kan verhullen bij de ondervraging van Professor Cliteur.’

 

Het proces tegen Geert Wilders is op dit moment bezig aan de tweede dag. Vandaag wordt Paul Cliteur als getuige-deskundige opgevoerd en ook de advocaten van de klagers komen aan de beurt.

Hoogleraar en rechtsfilosoof Cliteur nam het vanmiddag op voor Wilders. Volgens Cliteur is een nationaliteit namelijk niet hetzelfde als een ras. ‘Je kunt van een nationaliteit geen ras maken en van een ras geen nationaliteit’, betoogde Cliteur.

Volgens hem wordt in de wet alleen gesproken over discriminatie op basis van ras, geloof, handicap, geslacht of seksuele geaardheid, maar niet over nationaliteit of herkomst. ‘Je kunt ook zeggen: wenst u minder Amerikanen, Maleisiërs of Syriërs in Nederland. Dat is misschien hardvochtig, maar geen racisme.’

Eerder zei strafrechtadvocaat Sidney Smeets op BNR dat de kans groot is dat Wilders veroordeeld wordt.

Gerelateerde artikelen