Politiek3 nov '16 19:35

SGP wil een kinderwagenbonus

Auteur: Bastiaan Kleinjan

1000 euro bonus voor een gezin waar een éérste kind wordt geboren. Dat is het opvallendste voorstel in het verkiezingsprogramma van de SGP, dat volgens partijleider Kees van der Staaij ‘klassiek en fris is’.

Kees van der Staaij. ANP
Kees van der Staaij. ANP

De gereformeerde partij doet het goed in de peilingen met hun conservatief-Christelijke geluid: meer geld voor defensie, belastingen die gunstig zijn voor gezinnen met eenverdieners en een argwanende houding tegenover de Islam. De speerpunten van de SGP zijn herkenbaar: ‘We hebben een duidelijk profiel: voor het gezin en voor Christelijke waarden’, legt Van der Staaij uit.

Nederland hekkensluiter met gezinsondersteuning

Wat wel nieuw is in het programma, is de 1000 euro bonus voor het eerste geboren kind. ‘We zien dat Nederland hekkensluiter is wat betreft gezinsondersteuning. Het heeft te maken met eenmalige kosten, die je bij het eerste kind maakt. Maar het is geen bevolkingspolitiek, we willen de financiële drempels bij kinderwensen tegen gaan’, aldus Van der Staaij.

Van der Staaij ziet dat zijn partij de laatste tijd aan populariteit wint. ‘Ik merk dat mensen het niet meer interesseert wat de achtergrond van de partij is, maar dat ze kijken naar de plannen van een partij. Sommige klassieke waarden spreken ook moderne mensen aan, omdat ze zien dat dit in de praktijk ook belangrijk is’, besluit Van der Staaij.

Gerelateerde artikelen