Politiek4 nov '16 14:12Aangepast op 4 nov '16 16:00

'Zet Monasch uit de Kamerfractie'

Auteur: Kay Rutten

Partijprominent van de PvdA Sander Terphuis roept Samsom op om Monasch uit de Tweede Kamer-fractie te zetten. Eerder vroeg Terphuis al het partijbestuur om de kandidatuur van Jacques Monasch tegen te houden.

PvdA-prominent Sander Terphuis. Foto: HH/Michiel Wijnbergh
PvdA-prominent Sander Terphuis. Foto: HH/Michiel Wijnbergh

Sander Terphuis, die zelf overwoog om een gooi naar het lijsttrekkerschap te doen, is vooral bekend van zijn felle pleidooi tegen het strafbaar stellen van illegaliteit. Hij vindt nu dat Monasch uit de Tweede Kamerfractie gezet moet worden omdat Monasch overweegt om de oppositie te steunen in een motie van wantrouwen tegen het kabinet.

Kandidaatstelling

Eerder vandaag riep Terphuis het partijbestuur van de PvdA op om de kandidaatstelling van Monasch voor het lijsttrekkerschap te blokkeren. 'Monasch vertolkt niet de mens- en maatschappijvisie die de sociaaldemocratie vanuit haar grondbeginselen voor ogen heeft.' De PvdA prominent dringt hierop aan in een open brief die hij heeft geplaatst op zijn eigen website.

Idealen van de sociaaldemocratie

Monasch lanceerde het plan dat Nederland alleen nog maar vluchtelingen uit kampen overneemt. Dat betekent volgens Terphuis, zelf ooit een vluchteling, dat niemand meer bescherming mag vragen in Nederland. 'Het waren sociaaldemocraten die na de Tweede Wereldoorlog voorop liepen om verdragen tot stand te brengen om mensenrechten te beschermen.' Daarnaast zou dit volgens Terphuis rechtstreeks in tegenspraak zijn met vluchtelingenverdragen die Nederland heeft afgesloten.

Verder zou Monasch af willen van het Europees Parlement. Ook dat raakt aan de kern van de sociaaldemocratie volgens Terphuis. 'Om als kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA in tijden dat de Europese en internationale rechtsorde zo zwaar onder druk staat te gaan roepen dat het Europees Parlement moet worden afgeschaft, is niet alleen onbegrijpelijk en ongepast, het is ook sociaaldemocraat-onwaardig.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen