Politiek7 nov '16 09:37Aangepast op 7 nov '16 12:23

Monasch geen kandidaat-lijsttrekker PvdA

Auteur: Koos Tervooren

Jacques Monasch is niet langer kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen. Het partijbestuur gaat namelijk niet akkoord met de voorwaarden die Monasch stelt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat maakte het PvdA-Kamerlid vanochtend zelf bekend op Facebook. Monasch wilde onder andere invloed hebben op het PvdA-verkiezingsprogramma, maar het bestuur wil daar niet in mee. Monasch en de partij hebben daarom besloten dat hij niet langer kandidaat-lijsttrekker is. Vanmiddag geeft de PvdA'er een persconferentie, en tot die tijd is hij niet bereikbaar voor de media, zegt hij op zijn voicemail.

'Monasch wil geen kandidaat meer zijn'

In een verklaring laat het PvdA-bestuur weten dat Monasch zichzelf zou hebben teruggetrokken uit de strijd om het lijsttrekkerschap: 'Jacques Monasch heeft bij het partijbestuur aangegeven geen kandidaat te willen zijn. Gisteravond is er nog een gesprek tussen Jacques Monasch en een delegatie van het partijbestuur geweest om hem te overtuigen van het handhaven van zijn kandidatuur. Jacques heeft tot grote spijt van het partijbestuur desondanks besloten zijn kandidatuur in te trekken.'

PvdA'er Sander Terphuis riep vorige week Samsom op om Monasch uit de Tweede Kamer-fractie te zetten. Eerder vroeg Terphuis al het partijbestuur om de kandidatuur van Jacques Monasch tegen te houden.

'Monasch vertolkt niet de mens- en maatschappijvisie die de sociaaldemocratie vanuit haar grondbeginselen voor ogen heeft', zei Terphuis tegen BNR.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen