Politiek7 nov '16 16:16Aangepast op 7 nov '16 17:22

Kabinet raakt meerderheid kwijt door vertrek Monasch

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Jacques Monasch stapt uit de PvdA-fractie. Dat maakte het Tweede Kamerlid zojuist bekend op een persconferentie. Hierdoor raakt het kabinet zijn meerderheid kwijt in de Tweede Kamer.

Monasch kan zich niet meer vinden in de koers van de PvdA. 'Nu de Partij van de Arbeid op dit pad verder gaat en zich afkeert van de kiezer en afkeert van de afspraak, zal ik het partijbestuur en het fractiebestuur laten weten dat ik met onmiddelijke ingang mijn lidmaatschap van de PvdA opzeg en mijn lidmaatschap van de Tweede Kamerfractie opzeg. Dat doe ik met heel veel verdriet, want ik ben vanaf mijn zestiende lid van de Partij van de Arbeid. Ik heb in alle hoeken van het land voor de partij gewerkt, maar de partij gaat nu een kant op die ik niet langer kan dragen.'

'Blamage voor het kabinet'

Door het vertrek van Monasch is het kabinet zijn meerderheid in de Tweede Kamer kwijt. 'Hij blijft wel in de Tweede Kamer, maar breekt met zijn eigen partij', vertelt politiek verslaggever Laurens Boven. 'Het kabinet Rutte II is zijn meerderheid in de Kamer kwijt, want hij was zetel nummer 76. Het zal niet direct leiden tot een val van het kabinet, want sommige onafhankelijke Kamerleden steunen de coalitie standaard. Het is wel een grote blamage voor het kabinet, dat er geen meerderheid meer is. Het is een enorme smet, zo wil je als PvdA de verkiezingen niet in gaan. Dat zal nog wel een paar dagen nadreunen. Niemand had dit zien aankomen', aldus Boven.

'Dit is zó fundamenteel'

Dat het kabinet nu geen meerderheid meer heeft, doet Monasch pijn. ‘Dit is een besluit dat heel erg pijn doet, maar dit is zó fundamenteel’, vertelt hij tegen verslaggever Harmen van der Veen. 'De Haagse politiek moet leren dat ze een stap terug doet als ze een beslissing uit handen geeft in een referendum. Politici moeten zich neer kunnen leggen bij de beslissingen van de kiezer.’ Ook de belofte voor een open lijsttrekkersverkiezing die de partij niet na is gekomen zit Monasch tegen. ‘Beloften moet je nakomen. Wat er nu gebeurt is Haagse achterkamertjespolitiek’, aldus een balende Monasch.

Het PvdA-Kamerlid maakte vanmorgen bekend niet langer kandidaat te zijn voor het lijsttrekkerschap van de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen. Het partijbestuur ging niet akkoord met de voorwaarden die Monasch stelde. In een verklaring liet het partijbestuur weten dat Monasch zichzelf heeft teruggetrokken uit de strijd om het lijsttrekkerschap.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen