
Rutte wil een bindende verklaring die nadere uitleg geeft aan het verdrag. Als zo'n verklaring door Tweede en Eerste Kamer en door de 27 andere EU-lidstaten geaccepteerd wordt, ratificeert Nederland het verdrag alsnog.
Oppositie: Rutte aarzelde te lang
De oppositie vindt dat Rutte te lang getalmd heeft nadat de kiezers op 6 april 'nee' zeiden. Maar een motie van wantrouwen kreeg slechts steun van 16 Kamerleden (van VNL, PVV en 50plus en ex-PvdA'er Jacques Monasch). 123 Kamerleden stemden tegen.
'So be it', zegt GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff over Ruttes nieuwe poging om steun te verwerven in Brussel. Het kabinet heeft het recht dat te doen, meent Van der Staaij (SGP). Verhoeven (D66) geeft Rutte ‘knarsetandend’ de tijd.
'Nee kan niet opzij geschoven worden'
CDA-leider Sybrand Buma was voor het verdrag en tegen het houden van referenda, maar vindt tegelijk dat het 'nee' niet opzij geschoven kan worden. 'Hoe kan je je zo klem zetten', verwijt Buma de premier. Rutte heeft eerst dat referendum toegestaan – terwijl de VVD met het CDA tegen referenda is – en vervolgens maakt hij van het resultaat een rommeltje, vindt Buma. Rutte schudt het hoofd en doet een beroep op de CDA-leider: 'Het gaat om grote belangen.' Ook Buma geeft uiteindelijk Rutte de ruimte. Maar van harte gaat het niet. 'Een kabinet mag onderhandelen', zegt Buma zuinig.
Rutte wil er tegen de kerst uit zijn
Rutte kan weer even verder. Tegen kerst wil hij er uit zijn. En als Buma dan nog zo halsstarrig blijft, is er altijd nog de Eerste-Kamerfractie van het CDA. Die lijkt toeschietelijker. In de Tweede Kamer komt hij er waarschijnlijk wel uit met D66. Maar in de Eerste Kamer kan hij niet om het CDA heen. Daar is het CDA écht nodig, voor de meerderheid.