Politiek10 nov '16 12:42

DENK wil nationale ondernemerskredietbank

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Politieke partij DENK pleit voor een nationale ondernemerskredietbank. Dat is één van de punten uit het verkiezingsprogramma dat aanstaande maandag wordt gepresenteerd.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Daarnaast wil DENK dat de bankenbelasting wordt verhoogd. Met dat geld moet een nationale ondernemerskredietbank worden opgericht, die nodig is omdat veel kleine ondernemers geen krediet kunnen krijgen. Volgens DENK hebben banken een maatschappelijke taak om ondernemers van krediet te voorzien, vertelt Selçuk Öztürk. ‘We zijn in Europa de slechtste kredietverlener van alle landen. Zelfs Griekenland doet het beter. Als kleine ondernemers wel krediet krijgen, dan is dat vaak tegen hoge rentes.’

'Samenleving heeft banken gered'

Öztürk wijst banken op hun maatschappelijke functie als kredietverlener. ‘Kleine ondernemers zijn vaak niet rendabel voor banken en daarom leveren ze liever aan grote ondernemers. Maar wij hebben als samenleving de banken gered door er miljarden in te stoppen. Wat doen de banken uiteindelijk terug? Ze helpen de kleine ondernemer in ieder geval niet’, aldus Öztürk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen