Politiek10 nov '16 17:50Aangepast op 10 nov '16 18:44

Ook vogelgriepvirus in Nederland

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Het ministerie van Economische Zaken bevestigt dat de dode vogels die in Nederland gevonden zijn, besmet zijn met vogelgriepvirus type H5N8. Dat is een zeer besmettelijke ziekte voor pluimvee.

Foto: HH/Hans Barten
Foto: HH/Hans Barten

De ophokplicht die gisteren in Nederland ingevoerd is blijft van kracht. Deskundigen monitoren de situatie. In de gemeente Waterland zijn inmiddels ruim 100 dode watervogels geborgen, zegt Marko Cortel van het hoogheemraadschap Noorderkwartier tegen verslaggever Thomas Schuurman. 'We hebben ook meldingen gekregen van de Waterlandsezeedijk richting Marken, dat daar op een aantal locaties ook dode vogels zijn aangetroffen.' En zo kom je in een dag of drie opgeteld al gauw aan 150 tot 200 dode vogels, zegt Cortel. 

Afblijven en gemeente bellen

In het laboratorium van Wageningen Universiteit in Lelystad werd onderzocht of het om het beruchte ‘H5N8-virus’ ging. Ondertussen had staatssecretaris Van Dam al een ophokplicht voor al het pluimvee in ons land ingesteld. In andere Europese landen werd de vogelgriep al eerder aangetroffen. Overigens is het zaak om meteen de gemeente of het Hoogheemraadschap te bellen als je een dode vogel aantreft, zegt Schuurman. 'Het ziet er niet uit; daar wil je niet met je vingers aankomen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen