Politiek10 nov '16 18:21

Koenders hoopt dat Trump meevalt

Auteur: Thijs Baas

De Europese NAVO-lidstaten moeten snel aan tafel met de nieuwgekozen president van de Verenigde Staten Donald Trump. Dat zegt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

Foto: ANP
Foto: ANP

Hoeksteen van de NAVO is artikel 5 van het NAVO-verdrag: een aanval op één van de lidstaten is een aanval op allen en de landen komen elkaar te hulp. Trump heeft in de verkiezingscampagne gezegd dat alle lidstaten voor defensie 2 procent van hun bruto nationaal product moeten gaan betalen om nog aanspraak te kunnen maken op de Amerikaanse bescherming. Nederland wil meer gaan bijdragen, maar in kleine stapjes. 

Een heleboel gezegd

‘Het is belangrijk dat artikel 5 - de veiligheidsgarantie - blijft bestaan’, zegt Koenders tegen politiek verslaggever Jaap Jansen. Hij benadrukt dat Trump een heleboel gezegd heeft, maar dat we moeten afwachten wat de nieuwe Amerikaanse regering daadwerkelijk wil. Komende zondag al komen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken bijeen voor een extra vergadering over Trump. Onder andere Duitsland en Nederland hebben daarop aangedrongen.

Campagne-retoriek

‘We gaan nu onbekend terrein in’, zegt Koenders. ‘We kennen zijn campagne-retoriek. Dat was heel venijnig. Er zijn opmerkingen gemaakt die voor Nederland van direct belang zijn. Over veiligheid en de NAVO, het klimaatverdrag, mensenrechten, de relatie met Rusland. In Trumps campagne bleek een neiging tot isolationisme. Daar heeft Europa, en dus Nederland, geen belang bij.’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen