Politiek11 nov '16 09:41

'Het geld moet echt naar de kinderen'

Auteur: Kay Rutten

In Nederland groeien 420.000 kinderen op in relatieve armoede. Er is geen geld voor sport, nieuwe kleren of Sinterklaascadeautjes. Op Prinsjesdag beloofde het kabinet 100 miljoen extra, structureel, uit te geven aan armoedebestrijding voor kinderen. Vandaag komt staatssecretaris Klijnsma die belofte na.

Foto: HH/Peter Hilz
Foto: HH/Peter Hilz

Samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zet de staatssecretaris haar handtekening onder een nieuw pakket met maatregelen. De 100 miljoen wordt verdeeld door de gemeenten en komt bovenop het bedrag wat die gemeenten al uitgeven aan kinderarmoede bestrijding. 'Het geld mag ook alleen maar besteed worden aan natura goederen. Zoals bijvoorbeeld sportschoenen of muziekles', zegt Klijnsma. Hiermee wil zij voorkomen dat het geld op de grote hoop verdwijnt of wordt besteed aan andere zaken.

Hulporganisaties

Hulporganisatie Save the Children en Defence for Children riep de staatssecretaris eerder op om de kinderen te laten meebeslissen in de verdeling van het geld. Dat lijkt niet te gebeuren. 'Elk kind krijgt een maatpakket, daarin wordt precies gekeken wat zo'n kind nodig heeft. Heeft het bijvoorbeeld een laptop nodig voor school of sportschoenen omdat het graag voetbalt', zegt Klijnsma. De verdeling van het geld ligt bij de gemeenten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen