Politiek11 nov '16 17:04

Noodverordening tijdens Sinterklaasintocht Maassluis

Auteur: BNR Webredactie

Morgen geldt vanaf 03.00 uur 's ochtends gedurende de rest van de dag een noodverordening in Maassluis. Daar wordt zaterdag de landelijke intocht van Sinterklaas gevierd.

De Sinterklaasintocht in Gouda in 2014. Foto ANP
De Sinterklaasintocht in Gouda in 2014. Foto ANP

De noodverordening houdt in dat het makkelijker wordt voor politie om mensen die de openbare orde willen verstoren weg te sturen, te verwijderen van de intochtroute of te arresteren. Het besluit is genomen na overleg tussen de zogeheten 'driehoek'; de burgemeester van Maassluis, de politie en het Openbaar ministerie. De driehoek heeft Maassluis ook tot veiligheidsrisico gebied bestempeld, waardoor de politie bezoekers preventief kan fouilleren en waar elke bezoeker door hekken naar binnen moet.

'Gekken, blijf thuis'

Verschillende groepen hebben aangegeven te willen demonstreren vóór of tegen zwarte piet, ook zonder vergunning. De politie heeft vandaag al twee mannen aangehouden die op sociale media opruiende teksten hadden geuit over de intocht en de Zwarte Pietdiscussie. Minister Asscher van Sociale Zaken zei eerder op de dag dat de mensen die denken de intocht te moeten verstoren 'gekken' zijn, en riep ze op 'lekker thuis te blijven. Doe normaal.'

De veiligheidsmaatregelen die Maassluis treft zijn te vergelijken met wanneer de politie een risicowedstrijd bij het voetbal voorbereidt. Minister Asscher noemde het eerder vandaag het 'bizar' en 'een schande' dat er zulke strenge veiligheidsmaatregelen nodig zijn bij de Sinterklaasintocht. Wel noemt de vicepremier het goed dat de maatregelen zijn getroffen.

Gerelateerde artikelen