Politiek14 nov '16 16:31Aangepast op 14 nov '16 16:47

'NCTV heeft weinig ruimte om te vertellen wat er aan de hand is'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

We gaan beladen verkiezingen tegemoet, want volgens de overheid is er kans op een terreuraanslag rondom de Tweede Kamerverkiezingen in maart. ‘Dick Schoof zegt dit niet voor niks.’

Toch moeten we volgens Pieter Cobelens, voormalig baas van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, deze dreiging niet direct verbinden met de verkiezingen. ‘Het is niet zo dat er direct een aanslag verwacht moet worden in maart. Het probleem voor Schoof is dat hij nog maar één dreigingsniveau omhoog kan. Hij heeft maar heel weinig ruimte om te vertellen wat er aan de hand is’, aldus Cobelens.

Concrete informatie, maar geen niveau 5

De huidige ontwikkelingen maken het dan ook niet makkelijker. ‘Hij zit in de klem met het feit dat IS land verliest en dat jihadisten mogelijk terugkeren naar Nederland. Ik sluit niet uit dat hij wat meer concrete informatie heeft en dat hij het belangrijk vindt om iedereen te waarschuwen. Maar dan wel zonder naar niveau 5 te gaan, waarbij iedereen om zich heen zit te kijken wanneer de grote klap komt’, aldus Cobelens.

Er zijn volgens Cobelens in ieder geval meer aanwijzingen over een mogelijke aanslag bekend. ‘Anders had hij het bij niveau 4 kunnen laten. Hij zit in een dilemma. Als hij voortdurend het brandalarm af laat gaan, luistert er niemand meer. Maar hij moet toch het verschil maken tussen een aanslag die er direct aan zit te komen of de dreiging die iets groter is geworden’, besluit Cobelens.

Gerelateerde artikelen