Politiek14 nov '16 22:39Aangepast op 15 nov '16 10:22

'PvdA heeft ander leiderschap nodig'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Diederik Samsom is niet meer de juiste man om de PvdA te leiden. Vice-premier Lodewijk Asscher ging er tijdens het eerste lijsttrekkersdebat met Samsom in de Haagse Schilderswijk keihard in om de leden te overtuigen van zijn kandidatuur.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Tot 7 december kunnen de PvdA-leden stemmen over wie de taak krijgt om de sociaal-democraten van de ondergang te redden. Volgens Asscher kan de PvdA niet anders dan haar boodschap en leiderschap veranderen, want anders zal de partij bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart ‘geen factor spelen en gaan Wilders en Rutte het uitmaken.’

Volgens Asscher is er behoefte aan een ander soort leiderschap. ‘Mensen willen principes en waarden zien die niet onderhandelbaar zijn.’ Hij schilderde Samsom af als leider die geen verandering wil en onvoldoende van het verleden heeft geleerd.

‘Loze belofte’

Samsom reageerde op zijn beurt op het idee van Asscher voor gelijke lonen voor gelijk werk in Europa. Als daar niet aan wordt voldaan, wil Asscher dat Nederland stopt met vrij verkeer van arbeid binnen Europa. ‘Dat is een loze belofte en die steun ik niet. Arbeidsmigratie is goed voor Nederland. Dit kun je niet waarmaken en dan komt het cynisme bij de kiezer weer terug’, aldus Samsom.

Als Asscher het lijsttrekkerschap verliest, biedt hij zijn dienst aan de partij aan en gaat hij in de Kamer zitten als dit hem wordt gevraagd.

Gerelateerde artikelen