Politiek15 nov '16 16:17

Dijkhoff schrapt riante oprotpremie Marokkanen

Auteur: Jeroen Stans

Staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid & Justitie, VVD) schrapt zo snel mogelijk een riante vertrekregeling voor illegale asielzoekers uit Noord-Afrikaanse landen. Hij doet dat in reactie op de hartenkreet van de burgemeester van Groningen, die te kampen heeft met een groep zakkenrollende illegale Marokkanen.

‘Ik vind dat mensen die weten dat ze geen kans maken op asiel en ook nog eens een hoop rottigheid uithalen, eigenlijk per kerende post terug moeten', zegt Dijkhoff. 'Maar dat kan ik juridisch niet waarmaken.’ Illegaliteit is in Nederland namelijk niet strafbaar. Het huidige kabinet wilde dat wel regelen, maar schrapte het voorstel na fel verzet vanuit de PvdA.

De regeling die de staatssecretaris nu wil schrappen, voorziet in een oprotpremie van bijna tweeduizend euro voor een illegale Marokkaan of Algerijn die alsnog vrijwillig vertrekt. Volgens Dijkhoff hebben de afgelopen tijd ‘enkele tientallen, zo rond de twintig gevallen’ daar gebruik van gemaakt. Daarmee zijn de zakkenrollende migranten van Groningen niet verdwenen. Dijkhoff zet een streep door de rekening, omdat de lonkende buidel met geld een aanzuigende werking zou hebben. ‘Je ziet nu dat het een risico met zich meebrengt dat mensen alleen daarvoor komen.’

De staatsecretaris broedt op verdergaande plannen om illegale vreemdelingen harder aan te kunnen pakken. Dijkhoff: ‘We zijn al weken bezig om alles tegen het licht te houden om te zien hoe we het kunnen aanscherpen. Deze is nu af.’ Uitzetten naar Marokko gaat moeilijk, omdat dat land volgens de staatssecretaris niet meewerkt. Aan welke andere plannen hij werkt, meldt hij binnenkort aan de Tweede Kamer.

Gerelateerde artikelen