Politiek15 nov '16 21:26

Kamp onderzoekt verandering postwet

Auteur: Judith Laanen

Minister Kamp van Economische Zaken onderzoekt of de postwet zo veranderd kan worden dat PostNL niet in handen valt van een buitenlandse partij. Dat doet hij onder druk van de Tweede Kamer. Het kabinet is niet enthousiast over de Belgische overnamewens van Bpost.

Foto ANP
Foto ANP

Kamp vindt dat de aandeelhouders van een privaat bedrijf, dat PostNL is, een besluit moeten nemen over wat er speelt. 'Maar het kabinet heeft daar ook een opvatting over. En als de situatie ontstaat waarin het bedrijf in handen van de Belgische staat komt, dan is dat in vergelijking met het proces dat wij in gang hebben gezet een stap terug.'

'PostNL heeft wettelijke taak'

Kamp denkt ook dat de Nederlandse overheid een mening móet hebben over PostNL: 'Het gaat om een bedrijf met 25.000 formatieplaatsen en een wettelijke taak om de post te bezorgen.'

Kamp heeft geen aanwijzingen dat de Belgen deze wet niet zouden willen uitvoeren, maar wel dat PostNL vindt dat het als zelfstandig bedrijf klaar is voor de toekomst, 'en dat die het beste blijft als ze zelfstandig blijven'.

Positieve en negatieve effecten

Ook zouden alle besluiten na een eventuele overname in het belang van de Belgische overheid genomen moeten worden. 'Ik heb waardering voor het bedrijf Bpost en begrijp dat ze in een veranderende Europese markt kijken naar de positieve effecten voor België van een bedrijf dat lean and mean is gemaakt'. Maar, benadrukt Kamp, het is ook voor te stellen dat Nederland kijkt wat voor positieve en negatieven effecten een eventuele overname heeft.

Volgens bronnen in België spreekt minister Kamp morgen met zijn Belgische collega. Kamp wil dat niet bevestigen.

Overnamebod

Eerder deze maand deed Bpost een overnamebod van 2,5 miljard euro op PostNL. PostNL wees het overnamebod vorige week af. Het bod was te laag en te riskant. Daarbij speelt ook de grootte van rol die de Belgische overheid zou krijgen in deze overname mee. In mei deed Bpost ook al een overnamebod, toen liepen de onderhandelingen op niets uit. De groei die Bpost met de overname wil bewerkstelligen zit vooral in de online markt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen