Politiek16 nov '16 15:33Aangepast op 16 nov '16 16:32

OM vervolgt Wilders vol overtuiging

Auteur: BNR Webredactie

Het OM zegt vol overtuiging te hebben besloten tot vervolging van PVV-leider Geert Wilders voor zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraken.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Wouter Bos, officier van justitie, zegt gebonden aan de wet te zijn en als drijfveer een actieve bescherming tegen discriminatie te handhaven.

'Sommigen beweren dat het proces Wilders een podium zal geven, maar het is niet aan het Openbaar Ministerie om dat soort factoren mee te wegen in de vervolging', zegt Bos, 'het OM opereert dus onafhankelijk van de politiek'.

Bewijs

De Rijksrecherche heeft onderzoek gedaan naar de 'minder minder'-uitspraak. De uitspraak leek eerst een 'slip of the tongue', maar een week later herhaalde Wilders het en was er duidelijk over nagedacht, zegt Reitsma, 'ook met Wilders zelf, zo hebben verschillende PVV-medewerkers verklaard'.

In de zaak zit een tegenstrijdigheid: aan de ene kant is er de vrijheid van meningsuiting, maar aan de andere kant ook de grenzen daaraan. 'Discriminatie en haat zijn verboden. Staten moeten handhavend optreden tegen overtreding van de strafwet', zegt Bos.

Nuancering

De latere nuanceringen van Wilders' gewraakte 'minder-Marokkanen'-uitspraak moeten niet worden meegewogen bij de beoordeling van de strafbaarheid. Dat zegt het OM in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders.

Wilders nuanceerde zijn uitspraken later door te stellen dat hij criminele Marokkanen bedoelde. Volgens officier van justitie Wouter Bos doet dat niet ter zake. 'Die nuance is door velen ook niet meer gehoord', zegt hij.

Morgenochtend tegen 12 uur wordt de strafeis bekend gemaakt.

Volg hieronder de live-twitterfeed van verslaggever Hugo Reitsma:

Gerelateerde artikelen