Politiek17 nov '16 09:25Aangepast op 17 nov '16 16:19

Wilders: 'Eis Openbaar Ministerie is waanzinnig'

Auteur: Thijs Baas

Het Openbaar Ministerie eist een boete van 5.000 euro onvoorwaardelijk voor PVV-leider Geert Wilders voor groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie, naar aanleiding van zijn 'Minder Marokkanen-uitspraak'.

Foto: ANP
Foto: ANP

De straf moet volgens de officier van justitie bijdragen aan het uitbannen van rassendiscriminatie. Wilders noemt het een 'waanzinnige eis'.

De officier van Justitie brengt veel omstandigheden naar voren die als strafverzwarend worden meegenomen voor  Wilders. Zo weegt hij de bijzondere verantwoordelijkheid mee die Wilders heeft als prominent politicus. Hij was bovendien gewaarschuwd door het vorige proces, waarin zijn uitspraken op de rand van het toelaatbare werden geacht. Aanzetten tot discriminatie en haat bij de uitspraken van Wilders acht de officier van Justitie overigens niet bewezen.

De maximumboete voor deze delicten is 20.250 euro, zegt de officier van Justitie. CD-leider Hans Janmaat kreeg ooit een boete van 3.000 gulden. 'Volgens het OM heeft Wilders zich op 12 maart 2014 schuldig gemaakt aan groepsbelediging van Marokkanen en op 19 maart 2014 aan groepsbelediging van en aanzetten tot haat en discriminatie tegen Marokkanen.', zegt het OM in een persverklaring.

Reactie Wilders

Geert Wilders laat weten in een reactie dat hij het een 'waanzinnige eis' vindt. 'Het is blijkbaar strafbaar om een vraag te stellen en Marokkanen zijn oppeens een ras geworden', zegt Wilders. Verder waarschuwt hij ook de journalisten dat de vrijheid van meningsuiting op het spel staat. Wilders komt later nog met een uitgebreide reactie.

Marokkanen als bevolkingsgroep

Eerstgenoemde datum heeft betrekking op uitspraken van Wilders op de Loosduinse markt, de tweede verwijst naar de 'minder minder'-speech in Den Haag, ter gelegenheid van de gemeenteraadsverkiezingen. In beide gevallen liet Wilders zich volgens het OM uit over Marokkanen als bevolkingsgroep, 'bepaald door afkomst en onveranderbaar'. Daarbij maakte hij ook geen onderscheid op basis van gedrag.

Nadat de eis tegen PVV-leider Wilders bekend was gemaakt, verstoorden leden van de PVV-fractie een debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Ze droegen een groot spandoek met daarop de afbeelding van Wilders met een rood kruis over zijn mond. Kamervoorzitter Khadija Arib schorste daarop voor korte tijd de vergadering.

Volg hieronder de live-twitterfeed van verslaggever Hugo Reitsma:

 

Gerelateerde artikelen