Politiek17 nov '16 12:05

Blok wil Aziatische dollars in Nederlandse woningmarkt stoppen

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Duizenden miljarden dollars drijven doelloos rond in Aziatische landen als Japan en Korea. Het is allemaal geld dat een investeringsbestemming zoekt. Als het minister Stef Blok van Wonen ligt, komt dat geld snel naar Nederland.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Blok is op dit moment in Seoel om Koeraanse miljardairs en pensioenfondsen lekker te maken om te investeren in de Nederlandse woningbouw. ‘Er is de komende jaren nog een grote behoefte aan huizen in Nederland. Daar zijn ook Nederlandse beleggers voor, maar het is in het belang van de Nederlandse consument dat er zoveel mogelijk concurrentie is. Daarom zijn we hier’, vertelt Blok over zijn handelsmissie.

Met de investeringen uit Aziatische landen hoopt Blok een zelfde soort situatie als vier jaar geleden te voorkomen. ‘Toen was er heel weinig concurrentie op de hypothekenmarkt. Huizenkopers konden eigenlijk maar met moeite een hypotheekgesprek krijgen. Nu is er veel meer concurrentie. Dat betekent dat banken harder gaan lopen. Door nog meer concurrentie te mobiliseren, hebben de huizenkopers daar alleen maar profijt van’, aldus Blok.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen