Politiek17 nov '16 15:31

'Politiek biedt eerder minder dan meer vertrouwen'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De verkiezingen komen er aan, de campagnes zijn begonnen en de partijleiders schrijven een boek. Zo ook CDA-leider Sybrand Buma. ‘Er is een nieuwe moraal nodig in de politiek.’

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Tegen het Cynisme. Voor een nieuwe moraal in de politiek heet het boek van Buma. Hiermee sluit hij aan in het rijtje van Jesse Klaver, Gert-Jan Segers en Kees van der Staaij. Allemaal politiek leiders die recent een boek publiceerden. Buma reageert met zijn boek op de huidige politieke denkwijze, die vooral op de korte termijn gericht is. ‘Die politiek is cynisch en biedt de keizer eerder minder dan meer vertrouwen. Je ziet een ontwikkeling van mensen die zich verdrukt voelen in een tijd van globalisering. De verkiezing van Donald Trump is eigenlijk een uiting van grote onzekerheid en mensen die afhaken bij het politieke systeem’, zegt Buma.

'Mensen moeten niet meer alleen voor zichzelf leven'

Buma heeft er bewust voor gekozen om lang de tijd te nemen voor zijn boek. ‘Ik ben er twee jaar mee bezig geweest. Politiek gaat te vaak over die ene partij die iets anders vindt dan de andere en dus zijn ze het oneens met elkaar.' Buma ziet de ontwikkeling in de samenleving als een gevolg van de individualisering. 'We hebben ons bevrijd van een keurslijf van kerk en autoriteit. De vraag is echter wat er voor terug is gekomen. Het lijkt alsof leven voor jezelf het hoogste doel van de samenleving is, maar daar geloof ik niet in. We moeten het oude gevoel hervinden. Denk bijvoorbeeld aan het invoeren van de dienstplicht. Mensen moeten weten dat ze niet alleen voor zichzelf leven', aldus de CDA-leider.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen