Politiek17 nov '16 16:31Aangepast op 17 nov '16 17:51

Kamp had staatsgeheime informatie in privémail

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Ook in Nederland ligt een politicus onder het vergrootglas na het gebruiken van een privé-e-maildienst voor werkmail. Minister Henk Kamp van Economische Zaken had in zijn privé-e-mailaccount namelijk vertrouwelijke documenten, waarvan één ook de stempel staatsgeheim had.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Dat blijkt uit een onderzoek naar het e-mailverkeer van de minister, zo schrijft Kamp zelf in een brief aan de Tweede Kamer. Een staatsgeheim en 19 andere vertrouwelijke documenten. Dat is wat minister Henk Kamp liet doorsturen naar van zijn werkmail naar zijn privé-mail. Pijnlijk en Kamp zegt dan ook dat hij het betreurt dat het zo is gelopen.

‘Hij is zich er onvoldoende bewust van geweest dat, gezien de aard van zijn werkzaamheden, de door hem gebruikte privé-e-maildienst niet geschikt was’, vertelt politiek verslaggever Laurens Boven. ‘Hij stuurde het allemaal naar zijn Gmail-account. Dat is een Amerikaans bedrijf, wat de servers in de Verenigde Staten heeft staan. Dus daar wil je geen Nederlandse staatsgeheimen hebben staan’, aldus Boven.

In totaal zijn 23.534 mails onderzocht. Kamp verzocht ook om de AIVD naar de documenten te laten kijken. De dienst beoordeelde vervolgens dat de gevonden documenten ‘de interesse van buitenlandse inlichtingendiensten hadden kunnen hebben’, maar de AIVD stelt geen vervolgonderzoek in.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen