Politiek18 nov '16 10:09

Nee-stemmers Oekraïne referendum: 'Ik vertrouw Oekraïne niet'

Auteur: Kay Rutten

Kiezers die tegen het associatieverdrag met Oekraïne stemden, deden dat niet uit afkeer van de Europese Unie. Ze stemden vooral tegen het verdrag, omdat ze samenwerking met Oekraïne niet vertrouwen. Zo blijkt uit het Nationaal Referendum Onderzoek gedaan door Kristof Jacobs, docent aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

Foto: HH/Maarten Hartman
Foto: HH/Maarten Hartman

Dat is opvallend omdat de aanjagers van het nee-kamp vooral een anti-Europa geluid lieten horen. 'Een groot deel van de kiezers heeft inderdaad geprobeerd de vraag van het referendum te beantwoorden', zegt Jacobs. 'De belangrijkste reden was dat men geen handelsakkoord wilde met een corrupt land als Oekraïne.' Europa speelde vooral op de achtergrond een rol in het Oekraïne referendum. De ja-stemmers gebruikte vaak als argumentatie dat ze de Oekraïnse bevolking een steuntje in de rug willen geven.

Reactie van de regering

De overheid interpreteerde de nee-stem ook als een stem tegen Europa. Een vertaalslag die volgens Jacobs niet zo makkelijk te maken is. 'Bij referenda zie je wel vaker dat de elementen van een campagne ook door de politiek worden meegenomen in de reactie daarop. Dat is lang niet altijd met zekerheid te stellen, maar daar doe je dan ook kiezersonderzoek voor.'

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 2500 respondenten uit alle lagen van de bevolking.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen