Politiek19 nov '16 17:41

VVD wil aanpassing softdrugsbeleid

Auteur: Noémi Prent

De regeringspartij VVD wil dat het hele beleid rond softdrugs anders wordt geregeld. Zij vinden dat er een landelijke aanpak moet komen die een einde maakt aan het feit dat de verkoop van cannabis wordt gedoogd, maar inkoop illegaal is.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat besloot de partij zaterdag op haar najaarscongres in Noordwijkerhout. Het standpunt komt in het verkiezingsprogramma van de VVD. De partij is verdeeld over de legalisering van softdrugs en daarom is er tot een compromis gekomen.

80 procent voor

Ruim 80 procent van de VVD'ers stemde uiteindelijk in met het voorstel. Het oorspronkelijke standpunt in het verkiezingsprogramma hield in dat coffeeshops die overlast geven, onmiddellijk gesloten moeten worden. Dat wordt geschrapt. Wel moeten gemeenten zo snel mogelijk stoppen met hun experimenten met wietteelt, vindt de partij.

Legale bevoorrading afgekeurd

Het voorstel van VVD-leden om coffeeshops op gecontroleerde en legale wijze te bevoorraden, haalde het niet. De indieners van het plan vinden het onlogisch dat coffeeshops zijn toegestaan, maar de bevoorrading niet. Oud-staatssecretaris en VVD'er Fred Teeven waarschuwde als tegenstander voor de gevolgen. Volgens hem wordt daarmee het pad van regulering ingeslagen en 'lost het inhoudelijk niks op'.

Gerelateerde artikelen