Politiek21 nov '16 16:29Aangepast op 21 nov '16 17:45

Gemeente Utrecht gaat door met bed, bad en brood

Auteur: Koos Tervooren

De gemeente Utrecht gaat gewoon door met de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat meldt de gemeente nadat de onderhandelingen over bed, bad en brood zijn vastgelopen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff wil burgemeesters bij wet gaan verbieden om door te gaan met bed, bad en brood. Coalitiegenoot PvdA en gemeenten zien helemaal niets in zo'n wet. 'We zijn niet tot een overeenstemming gekomen, er is dus geen akkoord', zei Dijkhoff eerder vandaag. De PvdA laat weten dat als het de bedoeling is van de wet om opvang te sluiten, ze die niet gaan steunen, zegt politiek verslaggever Laurens Boven.

Utrecht

Kees Diepeveen, wethouder Zorg en Maatschappelijke Ondersteuning van de gemeente Utrecht, zegt dat ze mensen absoluut niet op straat willen zetten. De kosten schieten ze tot nu toe voor. Toch leggen ze zich er niet bij neer dat gemeentes moeten opdraaien voor 'het falende rijksbeleid', zegt Diepeveen, 'Dit is een sluitstuk op de voorzieningen die er in Nederland zijn.'

'Ik denk dat als we niet oppassen de bestuurlijke verhoudingen tussen Rijk en gemeenten verstoord raken, daar zijn we niet op uit. Daarom zeggen we dat het verstandig zou zijn als er een commissie van wijzen komt die vaststelt dat de praktijk zoals wij die hanteren succesvol is. Die leidt ertoe dat er een oplossing komt in de vorm van terugkeer naar het land van herkomst of een verblijfsvergunning', zegt Diepeveen.

Straffen

Malik Azmani (VVD) wil gemeenten gaan bestraffen als ze 'slecht gedrag' vertonen, laat hij politiek verslaggever Laurens Boven weten. Dat zou dan gaan om financiële sancties. Dat gaat volgens Boven nog een fiks debat opleveren: 'De vraag is: komt het voor die tijd nog tot een botsing of discussie, of helemaal niet.'

Gerelateerde artikelen