Politiek22 nov '16 18:25Aangepast op 22 nov '16 20:46

Beveiliging voor Sylvana Simons

Auteur: Noémi Prent

Sylvana Simons van de politieke partij DENK krijgt zichtbare en onzichtbare bescherming. Dat zegt DENK-fractievoorzitter Tunahan Kuzu. De beveiliging zou nodig zjin naar aanleiding van concrete bedreigingen die geadresseerd waren aan Simons.

Foto: ANP
Foto: ANP

De afgelopen maanden kreeg Simons een stortvloed aan racistische en discriminerende uitspraken over zich heen. Er dook bijvoorbeeld een filmpje op internet op waarin de politica gelyncht wordt door de Ku Kux Clan.

Onhoudbaar

Naar aanleiding van concrete bedreigingen besloot Kuzu in gesprek te gaan met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het resultaat van dit gesprek is beveiliging voor Simons. Wat de concrete bedreigingen precies inhouden wil Kuzu nog niet zeggen. Een woordvoerder van het NCTV bevestigt deze dreiging.

Rutte in actie

Kuzu roept premier Rutte op in actie te komen naar aanleiding van de bedreigingen aan het adres van Simons. 'Als baas van het land moet hij hier afstand van nemen', aldus de fractievoorzitter. Eerder distantieerde Asscher zich al van het racisme omtrent Simons en noemde het opgedoken filmpje weerzinwekkend.

Vijandbeeld

Kuzu vindt dat zijn partij niet verantwoordelijk is voor het vijandbeeld wat is ontstaan. 'Wij als DENK, als partij, zijn niet schuldig aan het harde debat', zegt hij.

Openlijk

Opmerkelijk is het feit dat Kuzu openlijk spreekt over de beveiliging van Simons. Zelf ziet hij dat genuanceerder. 'Ik laat het abstract en in het midden en noem het zichtbaar en onzichtbaar. Daardoor kan ik er niet meer over zeggen dan dat.'

Gerelateerde artikelen