Politiek24 nov '16 19:06

Verzakking van veenbodem gaat 20 miljard kosten

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De grond die onder je voeten aan het wegzakken is. Het gebeurt niet overal, maar op sommige plekken is de veenbodem aan het dalen. Hierdoor verzakken huizen, gebouwen en wegen die niet goed gefundeerd zijn. Om de schade te repareren is meer dan 20 miljard euro nodig.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Dat blijkt uit berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving. ‘Het gaat om ongeveer 9 procent van Nederland. Een derde daarvan is in stedelijk gebruik’, legt Gert Jan van den Born van het Planbureau uit. ‘Het komt voor in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Friesland en delen van Overijssel. In de steden is sprake van bodemzetting. Door het gewicht van de bebouwing zakt de bodem ongelijk, waardoor er schade ontstaat aan huizen’, vervolgt hij.

Nu al problemen in Gouda

Eén van de steden waar nu al problemen zijn door de verzakkingen, is Gouda. Dan gaat het vooral om de historische binnenstad. ‘Wat de schade is weten we nog niet precies’, vertelt wethouder Hilde Niezen. ‘Maar we zijn er op tijd bij. We zouden het nog 20 jaar kunnen laten zoals het nu is. Maar dat is juist de reden om het nu te laten onderzoeken.’ 

Rijk moet initiatief nemen

PvdA-Tweede Kamerlid Henk Leenders vindt dat de Rijksoverheid de touwtjes naar zich toe moet trekken om de problemen met het dalen van de veenbodem aan te pakken. ‘Het verbaasde mij helemaal niet’, reageert Leenders uit het nieuws. ‘Dit probleem is al lang bekend, dus moet het door de verschillende overheidslagen worden opgelost. Het lijkt mij een provinciale- en gemeentelijke aangelegenheid, maar het Rijk moet initiatief nemen’, vindt Leenders.

Gerelateerde artikelen