
Dat blijkt uit berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving. ‘Het gaat om ongeveer 9 procent van Nederland. Een derde daarvan is in stedelijk gebruik’, legt Gert Jan van den Born van het Planbureau uit. ‘Het komt voor in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Friesland en delen van Overijssel. In de steden is sprake van bodemzetting. Door het gewicht van de bebouwing zakt de bodem ongelijk, waardoor er schade ontstaat aan huizen’, vervolgt hij.
Nu al problemen in Gouda
Eén van de steden waar nu al problemen zijn door de verzakkingen, is Gouda. Dan gaat het vooral om de historische binnenstad. ‘Wat de schade is weten we nog niet precies’, vertelt wethouder Hilde Niezen. ‘Maar we zijn er op tijd bij. We zouden het nog 20 jaar kunnen laten zoals het nu is. Maar dat is juist de reden om het nu te laten onderzoeken.’
Rijk moet initiatief nemen
PvdA-Tweede Kamerlid Henk Leenders vindt dat de Rijksoverheid de touwtjes naar zich toe moet trekken om de problemen met het dalen van de veenbodem aan te pakken. ‘Het verbaasde mij helemaal niet’, reageert Leenders uit het nieuws. ‘Dit probleem is al lang bekend, dus moet het door de verschillende overheidslagen worden opgelost. Het lijkt mij een provinciale- en gemeentelijke aangelegenheid, maar het Rijk moet initiatief nemen’, vindt Leenders.