Politiek30 nov '16 21:28Aangepast op 1 dec '16 08:16

Kiesdrempel referendum Rotterdam niet gehaald

Auteur: Karlijn Meinders

In Rotterdam is woensdag bij het referendum over het voorgenomen woonbeleid de kiesdrempel van 30 procent niet gehaald. Dat bleek om 21.00 uur toen de stembureaus werden gesloten. De volksraadpleging is daarmee ongeldig.

Foto: ANP
Foto: ANP

De opkomst bleef steken rond 17 procent van de 497.540 stemgerechtigde Rotterdammers. Dit betekent dat de plannen van de gemeente om ruim 15.000 oude woningen te slopen en te vervangen voor nieuwbouw kunnen doorgaan.

Tegenstanders van de Woonvisie, het woningbeleid tot het jaar 2030, hadden het referendum bedongen door 13.000 handtekeningen te verzamelen. Ze zijn tegen de sloop en willen dat zo veel mogelijk betaalbare sociale huurwoningen behouden blijven. Met onder meer flyers en radiospotjes voerden ze actie tegen de plannen van wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam).

Schneider wil juist aantrekkelijker woningen bouwen voor de midden- en hogere inkomens om de uitstroom van deze groep uit de Maasstad te stoppen. Een deel van de oude woningen wordt volgens hem niet gesloopt, maar samengevoegd en gemoderniseerd.

De voorlopige uitslag wordt later vanavond bekendgemaakt. Op vrijdag wordt de definitieve uitslag van het stadsreferendum gepresenteerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen