Politiek12 dec '16 08:13Aangepast op 15 dec '16 10:47

Bijna 70.000 nieuwe woningen tot 2020 in Amsterdam

Auteur: Thijs Baas

Amsterdam en omgeving gaan de komende drie jaar twintigduizend extra huizen bouwen. Dat schrijft het FD. Er waren al plannen voor het bouwen van 40-duizend woningen, maar dat aantal wordt met twintigduizend verhoogd. Volgens de regio is dat hard nodig, omdat er de komende paar jaar 68-duizend huishoudens bijkomen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het is niet de bedoeling dat de stad qua oppervlakte groter wordt, benadrukt de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens. Het toverwoord is wat hem betreft 'verdicht bouwen'. 'We gaan de stad niet groter maken, maar we gaan in de stad zorgen dat er meer huizen geplaatst kunnen worden. Dan kun je denken aan plekken rond de snelweg en rond het IJ, daar valt nog wel wat ruimte te vinden.'  Overigens erkent Ivens dat zelfs met deze aantallen de achterstand op de Amsterdamse woningmarkt nog niet geheel wordt weggewerkt.

Gemengde stad

Ook is er nog een behoorlijke voorraad leegstaande kantoren, zegt Ivens. Maar nog belangrijker dan wáár gebouwd gaat worden, is wat hem betreft wát gebouwd gaat worden. 'We koesteren de gemengde stad, dus we zullen altijd kijken wat er al staat en wat er nodig is om de gemengde stad te behouden. Dus we bouwen zowel sociale huurwoningen als vrije sector-huurwoningen als koopwoningen.'

Gerelateerde artikelen