Politiek13 dec '16 06:02

Middelbare scholieren ervaren te hoge werkdruk

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Leerlingen op de middelbare school ervaren teveel werkdruk. Dat blijkt uit een onderzoek van de Kinderombudsvrouw. Ze hebben teveel huiswerk, toetsen en examens. Ook spelen de hoge verwachtingen van ouders en leraren een rol.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Kinderen en jongeren willen een vermindering van de hoge werkdruk, meer hulp bij schoolzaken en een breder vakkenaanbod. Daarnaast willen kinderen meer meepraten en meebeslissen over belangrijke zaken. Verder blijkt uit de vragenlijst van de Kinderombudsvrouw dat kinderen ontevreden zijn over de situatie thuis en de band met familieleden. Ook kunnen lokale voorzieningen als sportveldjes beter en hebben kinderen zorgen over financiën: het te lage inkomen van hun ouders, de hoogte van het minimumjeugdloon en de studiefinanciering die is afgeschaft.

Ook op het Sint Vituscollege in Bussum hebben scholieren het druk. Eén van de leerlingen vertelt: ‘Ik stond vanmorgen om half 7 op om huiswerk te maken. Soms blijf ik tot 11 uur wakker om huiswerk te maken, dat vind ik wel lastig. Soms wordt het zoveel dat ik even ga Netflixen want het is gewoon heel veel. Daar heb ik veel moeite mee.’

Gerelateerde artikelen