Politiek14 dec '16 17:05

'Ratificeren Oekraïne-verdrag kan VVD schaden'

Auteur: Koos Tervooren

Premier Rutte erkent dat het de VVD stemmen kan kosten als Nederland het Oekraïne-verdrag toch ratificeert. In het Kamerdebat voor de voor hem cruciale Europese Top morgen in Brussel probeerde hij de oppositie ervan te overtuigen dat het trotseren van de wensen van de kiezers de beste weg is.

Foto: ANP
Foto: ANP

Een opvallend standpunt van de premier, 91 dagen voor de verkiezingen. Volgens politiek verslaggever Laurens Boven zit Rutte als premier in het debat, niet als lijsttrekker. Het verdrag draait volgens de premier allemaal om geopolitiek, daarmee doelt hij op de relatie met Rusland. 'Ik ben minister-president, ik moet ervoor zorgen dat Nederland een veilig land is. Daarvoor is het nodig dat we de Europese eenheid tegenover Rusland niet schaden.' Volgens de premier is daarbij politieke schade voor zijn partij 'mogelijk'. 

Voorwaarden

Belangrijk is hoe 'juridisch bindend' het verdrag is. De voorwaarden zijn: geen extra geld naar Oekraïne, geen militaire bijstand, Oekraïners mogen zich niet vrij vestigen in EU-landen en het verdrag mag geen opstap zijn naar lidmaatschap van de EU. Volgens Boven tekent Oekraïne het document niet. 'Dat hoeft ook niet volgens Rutte. Het is volgens hem belangrijk dat de EU tekent, want dan is het juridisch bindend.'

Handtekeningen

Rutte heeft nog niet alle handtekeningen binnen van andere Europese landen. 'Er zijn allemaal draft-conclusies, maar bij het puntje Oekraïne staat er niets', zegt Boven. Als het hem morgen niet lukt om de punten te ratificeren, dan legt hij zich er bij neer. Dat betekent dat er vrijdag na de ministerraad in ieder geval een wet op tafel ligt: met ratificatie of zonder ratificatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen