Politiek16 dec '16 10:06

D66 en PvdA: Dubbele nationaliteit moet kunnen

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Elke Nederlander zou een dubbel paspoort moeten kunnen hebben. Daarvoor pleiten de Tweede Kamerfracties van de PvdA en D66 vandaag. Beide partijen dienen een wetsvoorstel in dat er voor moet zorgen dat elke Nederlander een dubbele nationaliteit kan hebben.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

1,3 miljoen Nederlanders hebben op dit moment al een dubbele nationaliteit, maar de overheid heeft nu liever niet dat Nederlanders een dubbel paspoort hebben. Dit terwijl onze buurlanden daar een stuk minder moeilijk over doen. D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma: ‘Er zijn 900.000 Nederlanders die in het buitenland wonen en werken. Daar trouwen ze misschien wel met de liefde van hun leven. Vervolgens lopen ze tegen grote problemen aan omdat ze hun nationaliteit moeten opgeven als ze daar willen blijven wonen en werken.’

Nederland loopt achter

Volgens Sjoerdsma loopt Nederland achter ten opzichte van de ons omringende landen. ‘Als je wereldwijd kijkt zie je dat het overgrote deel van de landen, namelijk meer dan 130, positief tegenover de meervoudige nationaliteit staat. Dat geldt ook voor België, Frankrijk, Engeland en Denemarken. We lopen dus achter’, oordeelt Sjoerdsma.

D66 hoopt een meerderheid in de Tweede Kamer te halen en mikt daarbij op een samenwerking met de PvdA. ‘Dat is een grote partij op dit moment. Aan de linkerkant van het spectrum zie ik ook kansen’, verwacht Sjoerdsma. ‘Maar het klimaat in Nederland is op dit moment zo dat er een stigma aan je kleeft als je een dubbele nationaliteit draagt’, besluit hij.

Gerelateerde artikelen