Politiek16 dec '16 15:11

'Koppeling bankencrisis en populisme door Dijsselbloem gaat te ver'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De uitspraak van minister Jeroen Dijsselbloem dat de bankencrisis de primaire oorzaak is van het opkomende populisme in Europa gaat te ver. Dat stelt oud-minister van Financiën Onno Ruding op BNR.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Dijsselbloem zei zaterdag in het Financieele Dagblad dat de bankencrisis één van de factoren is geweest die de opmars van het populisme heeft gedreven. De minister van Financiën legde de schuld primair neer bij de bankensector. ‘Hij heeft gelijk dat de bankencrisis een ernstige zaak is geweest en dat het bij heeft gedragen aan die golf van populisme’, reageert Ruding. ‘Maar hij gaat te ver door te zeggen dat de bankencrisis de belangrijkste reden is geweest. Het populisme was al veel eerder in Nederland, met Fortuyn. Ik denk dat hij te ver gaat door het zo zwaar aan elkaar te koppelen’, vervolgt hij.

'Overheidsuitgaven gaan verkeerde kant op'

Volgens Ruding hebben de uitspraken van Dijsselbloem te maken met de aanstaande verkiezingen. ‘Hij wil een mooie indruk maken. Dat mag, hij rechtvaardigt daarmee zijn zeer actieve optreden als aandeelhouder namens de Staat bij financiële instellingen’, vertelt Ruding.

Ruding heeft desondanks wel waardering voor het beleid van het kabinet in de afgelopen jaren. ‘Ik steun het beleid van Dijsselbloem en de huidige regering dat ze maatregelen hebben genomen om de overheidsuitgaven te beperken. Er is een fors tekort geweest, dat is nu geleidelijk opgelost. Dat hebben ze goed gedaan.’ Toch ziet Ruding ook kritiekpunten: ‘De samenstelling van de overheidsuitgaven gaan de verkeerde kant op. Er wordt te weinig uitgegeven aan investeringen en onderwijs en teveel aan overdrachtsuitgaven, waaronder de zorg.'

'Beleid Asscher heeft gefaald'

De minister van Financiën tijdens de kabinetten van Ruud Lubbers is ook kritisch op het in zijn ogen falende beleid van minister Lodewijk Asscher. ‘De begroting van Sociale Zaken heeft er de afgelopen jaren scheppen geld bijgekregen, ondanks de verhalen van bezuinigingen. De vraag is: wat is daarmee gebeurd? Het heeft heel weinig effect gehad. Ik denk dat het beleid van Asscher in flinke mate heeft gefaald. Het heeft weinig opgeleverd in de arbeidsmarkt’, aldus Ruding.

Terugblikkend op de afgelopen vier jaar Rutte II blijft er bij Ruding een gemengd beeld plakken. ‘Ik zeg niet dat alles fout is gegaan. Ze hebben veel goede dingen gedaan, maar er waren ook veel minder goede zaken. Dat krijg je als je twee partijen met twee totaal verschillende denkbeelden in een coalitie zet. De vraag is of je die herhaling na de verkiezingen wilt hebben’, besluit Ruding.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen