Politiek3 jan '17 17:20Aangepast op 3 jan '17 17:41

'Nederland keek met kortetermijnvisie naar Europese onderhandelingen'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Overheidsdocumenten die decennialang geheim waren, zijn door het Nationaal Archief openbaar gemaakt. En dus is het opeens mogelijk aan te schuiven bij premier Lubbers en zijn kabinet. 'Er is een tekort aan analytisch vermogen, aan helder en koud nadenken'.

Foto: Jesse Pinster.
Foto: Jesse Pinster.

Verslaggever Jesse Pinster ging met Europa-kenner Adriaan Schout door de documenten. ‘Ik schrik er elke keer wel weer van, de pragmatische korte termijn visie van waaruit naar de Europese onderhandelingen gekeken wordt’, zegt Schout na het lezen van de documenten.

1991/1992 was kanteljaar

Schout ziet de jaren 1991 en 1992 als een kantelpunt voor de positie van Nederland in het denken over Europa. ‘Er zijn besluiten genomen die eigenlijk tijdbommen zijn geweest en waar we nu over struikelen in Europa. De eerste omslag die we gehad hebben was dat Nederland nettobetaler is geworden. Tot 1991 waren we juist een grootverdiener aan de EU’, blikt Schout terug.

Ontluisterend

Nederland verdiende geld vanwege het landbouwbeleid. Tot 1992 keerde Brussel geld uit per liter melk. Daarna per boer. En Nederland heeft heel veel melk, maar niet zoveel boeren. ‘De Nederlandse delegatie heeft gewoon een rekenfout gemaakt. Je ziet gewoon dat we een hele korte termijn hebben, die echt met de politiek van nu bezig is. Dat is ontluisterend. Voor Nederland zou de les moeten zijn dat er in Europa veel te makkelijk met grote thema’s omgesprongen wordt’, besluit Schout.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen