Tunahan Kuzu: zal hij genoeg achterban mobiliseren?
Wat hebben Lodewijk Asscher, Gert-Jan Segers, Jesse Klaver en Tunahan Kuzu met elkaar gemeen? Ze zijn alle vier voor het eerst lijsttrekker bij een verkiezing voor de Tweede Kamer. Deze week neemt BNR dit kwartet onder de loep.
Rotterdammer Tunahan Kuzu is de man die brak met de PvdA en samen met Selcik Özturk Denk oprichtte. Kuzu kan op 15 maart geschiedenis schrijven door als eerste allochtone politicus met een eigen partij een paar Kamerzetels te veroveren. Maar dan moet hij er wel in slagen een enorm percentage Turkse en Marokkaanse Nederlanders achter zich te krijgen.
Een gedreven netwerker
'Hij maakte op mij, gezien zijn gedrevenheid, een hele goede indruk', vertelt Leo Bruijn, fractievoorzitter van de PvdA in Rotterdam, terwijl hij zich de jonge Kuzu tijdens de verkiezingsdag van 2006 herinnert. 'Hij heeft het Turkse netwerk dat in Nederland bestaat op een zeer goede manier aangewend,' reageert Bruijn op de 23.000 voorkeurstemmen die Kuzu kreeg toen hij in de Tweede Kamer kwam.
Turkse regering
Boven bezocht ook Mehmet Cerit, de hoofdredacteur van Zaman Vandaag, een krant die vaak kritisch tegenover de Turkse regering staat. Cerit stelt dat Denk-stemmers 'vooral conservatieve Turkse Nederlanders zijn, die belangrijk vinden dat Turkse Nederlanders binnen de Nederlandse politiek actief zijn. Ze kijken niet zozeer naar de filosofie en ideologie, maar meer naar de identiteit en achtergrond van de politicus.'
'Kuzu neemt geen afstand van Erdogan omdat de Turkse Nederlanders van hem verwachten dat hij opkomt voor Turkse belangen. Dat wil niet zeggen dat hij pro-Erdogan is', zegt Cerit. Hij meent verder dat Turkse Nederlanders meer geïnteresseerd zijn in Turkse politiek, waardoor het nog 'lastig' kan worden voor Kuzu om zijn achterban naar de stembus te krijgen.
Lees ook: Lodewijk Asscher: Idealistisch visionair of succesvol hervormer?