Politiek26 jan '17 06:24Aangepast op 26 jan '17 11:25

Dijsselbloem wil wel voltijdsvoorzitter eurogroep worden

Auteur: Thijs Baas

Jeroen Dijsselbloem overweegt op te gaan voor een voltijdsvoorzitterschap van het bestuur van de eurozone. Ook als hij geen minister meer is, wil hij in ieder geval aanblijven als voorzitter blijven van de eurogroep.

Foto: HH/Wiktor Dabkowski
Foto: HH/Wiktor Dabkowski

Volgens Dijsselbloem bepaalt alleen een werkafspraak dat de eurogroep-voorzitter ook zelf minister moet zijn. 'Die afspraak kunnen ministers zelf veranderen. Ik geloof erg in stabiliteit. Dat is ook de grootste bedreiging op dit moment in Europa: de politieke stabiliteit. En mijn termijn loopt tot eind dit jaar.' Volgens Dijsselbloem is er ook draagvlak binnen de eurozone om hem zijn termijn uit te laten zitten. Overigens verwacht hij na de verkiezingen nog wel een tijdje demissionair minister te blijven, in afwachting van de formatie van een nieuw kabinet.

Kandidaat-Kamerlid

Volgens Dijsselbloem is al een keer door de Europese Raad besloten dat de EU-leiders streven naar voltijds-voorzitterschappen, maar is het daar tot nu toe simpelweg nog niet van gekomen. 'Dat zal weer terugkomen en is aan de lidstaten. Maar ik wil mijn termijn verder afmaken en ben graag herkiesbaar.' Eerder benadrukte Dijsselbloem nog dat Nederland geen voorstander is van een voltijdsvoorzitter van de eurogroep.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen